Al-Qaida planira Europu napadati iz BiH

JOSEF BODANSKY, savjetnik američkog Kongresa za pitanja borbe protiv terorizma i nekonvencionalnog ratovanja rekao je u Beogradu kako je islamska teroristička skupina al-Qaida izradila plan "Balkan 2020" kojim se želi osigurati organizacija i djelovanje te skupine na području Balkana, ali i Europe.

Govoreći na Međunarodnoj konferenciji o terorizmu koja se održava u Beogradu, Bodansky je rekao da al-Qaida posjeduje plan "Balkan 2020" koji se sastoji od dvije faze, a posebno se odnosi se na Sandžak, Kosovo, BiH i Hrvatsku.

Plan je, kako piše Večernji list, izrađen u skladu s ulogom "Balkana kao jednog od centara za širenje islamskog terorizma na zapadnu Europu".

Bodansky je izjavio kako će se točke iz plana ostvariti pružanjem podrške teroristima, koja se sastoji od obuke aktivista, davanja pomoći humanitarnim organizacijama i pružanju socijalne pomoći stanovnicima kako bi ih se pridobilo za gradnju velikog muslimanskog centra na Balkanu.

U balkanski centar bi navodno bili regrutirani ljudi spremni za al-Qaidine pohode po Europi. U tom je pogledu Bodanski osobito istakao Bosnu i Hercegovinu kao glavnu bazu za buduće al-Qaidine europske operacije.

Bodanski je naglasio kako se u i zapadnoj Europi stvaraju ćelije terorističkih organizacija, dok su korijeni svih tih ćelija na Balkanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara