Al-Qaida pripremala napade za američke predsjedničke izbore

UHIĆENJEM nekoliko pripadnika terorističke mreže al-Qaide u Pakistanu otkriveno je da je ta teroristička mreža pripremala napade za američke predsjedničke izbore u studenome, rekao je u utorak jedan visoki pakistanski obavještajni dužnosnik.

"Mreža je namjeravala nanijeti veliki udarac prije izbora. Namjeravala je napasti Sjedinjene Države ili njihove britanske i pakistanske saveznike", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. "Razoblje uoči američkih predsjedničkih izbora veoma je kritično", naglasio je.

Informacije su dobivene od pakistanskog informatičara Mohammeda Naeema Noora Khana (25), uhićenog 12. srpnja nedaleko Lahorea. U njegovu računalu pronađene su detaljne fotografije i izvješća o financijskim institucijama u New Yorku, Newarku i Washingtonu kao i londonskoj zračnoj luci Heathrow.

Khanovo uhićenje dovelo je 25. srpnja do uhićenja tanzanijskog državljanina Ahmeda Khalfana Ghailanija, istaknutog operativca al-Qaide osumnjičenog za sudjelovanje u napadima na američka veleposlanstva u istočnoj Africi 1998.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknulo je i niz sigurnosnih operacija u Velikoj Britaniji koje su dovele do uhićenja navodnog vođe al-Qaide u toj zemlji zvanog Abu Eisa Al Hindi.

"Pakistanska skupina bila je u uskom kontaktu s mrežom u Velikoj Britaniji koju je vodio Abu Eisa Al Hindi. Al Hindi je vjerojatno sudjelovao u biranju meta u Sjedinjenim Državama", rekao je pakistanski dužnosnik.

Podaci iz Khanova računala potaknuli su prošloga tjedna uvođenje strogih mjera sigurnosti u New Yorku i Washingtonu.

Američki dužnosnici priznali su, međutim, da je većina tih informacija stara nekoliko godina, ali i istaknuli da je sigurnosna uzbuna dobro tempirana zbog drugih sigurnosnih podataka koji upućuju na moguće terorističke napade tijekom američke predsjedničke kampanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara