Amazon postao najvrjednija kompanija na svijetu

Amazon postao najvrjednija kompanija na svijetu
Foto: Epa

TVRTKA Amazon, osnovana prije 25 godina, potisnula je Microsoft i postala najvrjednija kompanija na svijetu, piše BBC.

U ponedjeljak joj je vrijednost na američkoj burzi porasla za 3,4% i dostigla 797 milijardi dolara, čime je prestigla Microsoft koji trenutno stoji na 789 milijardi dolara.

Najbogatiji čovjek na svijetu

Jeff Bezos, osnivač Amazona, najbogatiji je čovjek na svijetu, s bogatstvom od 135 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Prošle je godine tako postao imućniji od Billa Gatesa, osnivača Microsofta.

Ovo je prvi puta da je kompanija Amazon zauzela prvo mjesto na američkoj burzi i to usprkos turbulentnoj situaciji kroz koju su prolazili tehnološki divovi zadnjih mjeseci što se tiče cijena i prodaje dionica.

Krenuo iz garaže

Kompaniju Amazon osnovao je Jeff Bezos 1994. godine. Prvo se bavio prodajom rabljenih knjiga, a zatim je prešao na online trgovinu i prodavao razne proizvode, od odjeće do svježe hrane.

S cijelim poslovnim projektom je krenuo iz garaže u predgrađu Seattlea u Washingtonu.

Kompanija se izvorno nazivala "Cadabra" (kao u "abracadabra"), a 1995. je izdala svoju prvu knjigu "Fluidni pojmovi i kreativne analogije" (Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought), autora Douglasa Hofstadtera.

Više od desetljeća ulaganja

Početkom 1996. godine, kompanija Amazon prodavala je knjige putem interneta diljem SAD-a.

Više od desetljeća, tvrtka Amazon investirala je u skladišta, distribucijske mreže i podatkovne sustave. Godine 2017. uložila je 13,7 milijardi dolara i kupila američki lanac trgovina Whole Foods Market. Također se uključila u zabavnu industriju i počela proizvoditi vlastite emisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara