Američka kriza najkraće traje do srpnja - i Europa trpi

AMERIČKI Dow Jones indeks nalazi se u krizi potonuvši na najnižu razinu vrijednosti u protekla tri mjeseca.

Uzrok slabljenja Dow Jones indeksa su slabljenje američkog gospodarstva, ali i nesigurnost i strah ulagača zbog posljedica kreditne krize što je potaknuto, prema mišljenju nekih analitičara, brojnim špekulacijama.

Tako se Dow Jones našao na razini od 17. ožujka s vrijednošću od 12.029 bodova potonuvši u posljednjem trgovanju za 1,08 posto. Indeks S&P pao je za 0,97 posto na 1.337 bodova dok je tehnološki Nasdaq izgubio 1,14 posto te sada vrijedi 2.429 bodova. Naravno, na tržište je negativno utjecao i rast cijene nafte za otprilike 2 posto čiji barel sada košta 136,53 dolara.

Dodatnu negativnost prouzročio je FedEx Corp, dostavljačka tvrtka,  koji ima dobit ispod svakog očekivanja. Kao razlog lošeg poslovanja FedEx navodi rast cijene goriva koja bi mogla uvelike smanjiti potražnju za njihovim uslugama. Na loše poslovanje FedEx-a nadovezao se pad vrijednosti dionica u prometnom i industrijskom sektoru od kojeg su trenutno najoštećeniji proizvođači automobila.

GM je smanjio svoju vrijednost za 5,9 posto (razina poput one 1982. godine), a Ford za 5,8 posto. Neizvjesnost gospodarstva zasigurno će potrajati barem do srpnja kada se objavljuju podaci o američkom BDP-u. Europske su burze također bile na gubitku, tako je Londonski FTSE indeks pao za 1,7 posto, a Frankfurtski DAX za 0,99 posto.

Crobex je također pogođen svjetskim utjecajem pa je stoga jučerašnje trgovanje završio s minusom od 2,61 posto te mu vrijednost sada iznosi 3.711,87 bodova.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara