Američka priča: Kako sam zlostavljana u Hrvatskoj

Američka priča: Kako sam zlostavljana u Hrvatskoj

"POLICAJAC je često dolazio u našu kuću. Vidio bi znakove zlostavljanja, a onda bi izašao van s mojim ocem. Umjesto da ga uhiti, oni bi otišli u obližnji kafić gdje bi se napili", stoji u knjizi "Bijeg iz očaja: Preživljavanje hrvatske obitelji" koju je napisala 58-godišnja Katarina Tepeš i objavila u SAD-u. Naima, Katarina je opisala svoje djetinjstvo u Hrvatskoj, koje je obilježeno zlostavljanjem i silovanjem njenog oca alkoholičara.

Silovanja i premlaćivanja

Knjiga ne predstavlja samo portret jedne obitelji obilježene neprestanim zlostavljanjem već i o običajima u Hrvatskoj, te posebice kako se društvo odnosilo prema njenoj obitelji u kojoj je bilo čestih silovanja i premlaćivanja. New York Daily News objavio je danas recenziju knjige, koja je izašla krajem prošle godine, a u kojoj stoji kako se istinita priča događala u Hrvatskoj iza zavjese komunizma.

"Otac me udario tako snažno da sam osjetila kako mi puca kost u nozi. Bol koju sam osjećala bila je nesnosna i trajala je mjesecima. Kao dodatnu kaznu otac je zabranio majci da me odvede liječniku", samo je jedan dio sjećanja Tepeš na teško djetinjstvo.

Priznati da si alkoholičar bilo je nezamislivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi Tepeš posebno obrađuje i okruženje u kojemu je živjela odnosno ljude koji su znali što se događa, ali nikada nisu pomogli. Kako navodi u jednom dijelu knjige, njen otac bio je alkoholičar, međutim u svakom normalnom društvu trebalo je hrabrost podići se i priznati "Da, ja sam alkoholičar". Tepeš tada opisuje običaje i ljude u Hrvatskoj u kojoj je jedno takvo priznanje jednostavno nezamislivo.

"Riječ je o 'macho' društvu. Priznati da si alkoholičar jednostavno nije bilo prihvatljivo. Takvo je bilo vrijeme u kojem nije bilo dozvoljeno osobno se izjasniti, a kamoli politički", zapisala je Tepeš u svojoj knjizi. Posebno bolan za nju bio je, nakon mnogo godina, povratak u rodni grad zbog pogreba svog oca. Tada ju je posebno dirnula propovijed lokalnog svećenika koji je vodio pogreb.

Svećenik uvijek okretao glavu

"Gledala sam svećenika i slušala što govori i bilo mi je nevjerojatno sjetiti se koliko je puta taj čovjek vidio moju majku s masnicama na licu, bez zubiju i slomljenim kostima. Umjesto da pomogne uvijek je okretao glavu na drugu stranu i nije govorio ništa", stoji u knjizi Katarine Tepeš kao i dodatak kako je napokon uz pomoć svoje rođakinje uspjela pobjeći iz Hrvatske i doći u New York kada je imala 17 godina.

M.M.
Foto: NY Daily News
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara