Američka vlada je blokirana. Što se zapravo događa?

Američka vlada je blokirana. Što se zapravo događa?
Foto: FaH
 
STOTINE tisuća državnih radnika u  SAD-u danas ne moraju dolaziti na posao jer je savezna vlada blokirana, od petka u ponoć. No Senat će danas poslijepodne još jednom glasati o dogovoru oko proračuna kojim bi se trebale odblokirati državne službe.
 
Prijašnji pokušaji kompromisnog rješenja oko proračuna koje bi zadovoljilo većinske republikance (51 senator) i manjinske demokrate (49 senatora) propali su jučer, pa je ovo zadnja šansa da vladajući dobiju dovoljno ruku (potreba je “supervećina” od tri petine, odnosno 60 glasova) za privremeno produljenje saveznog financiranja državnih službi. 
 
Trenutno djeluju samo ključne službe koje se bave “zaštitom života i privatnog vlasništva”, što uključuje nacionalnu sigurnost, zračnu kontrolu, bolnice, zatvore, električnu mrežu i slično.
 
 
Lider senatske većine Mitch McConnell to će pokušati postići uključujući u prijedlog zakona produljenje programa pravne zaštite za ilegalne imigrante koji su u SAD ušli kao djeca, tzv. Sanjari (eng. Dreamers). Takvih imigranata u SAD-u ima čak 3.6 milijuna, a njih 800 tisuća uključeno je u program amnestije Odgađanje postupka za dječje došljake (DACA), koji je donio bivši predsjednik Barack Obama. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Sadašnji predsjednik Donald Trump protivi se takvom kompromisu i optužuje demokrate da “žele da se ilegalni imigranti slijevaju u njihovu zemlju neprovjereno” i zatražio od republikanaca da idu na “nuklearnu opciju”, odnosno izvanredno glasanje običnom većinom (51 glas) koje bi, barem u teoriji, moglo zaobići zahtjeve demokrata. Ipak, McConnell je odbacio tu ideju. 
 
 
Republikanci također traže uključivanje sredstava za izgradnju Trumpovog zida na granici s Meksikom, kao i povećanje sredstava za vojsku, javlja BBC. Ovo ipak nije prvi niti najgori slučaj blokade američke vlade - zadnji se dogodio 2013., a trajao je čak 16 dana. I tada se radilo o neslaganju oko privremene mjere produljenja proračuna, koja je sama rezultat neslaganja oko samog proračuna za iduću godinu. No tada su republikanci bili u manjini u Senatu i sabotirali donošenje proračuna koji nije uključivao mjere koje su tražile. Sada su, kako vidimo, uloge obrnute. 
 
“Nadam se da je ovdje riječ samo o nekoliko dana. Ali trebamo konkretan odgovor, a mislim da je jedina osoba koja nas može odvesti prema njemu predsjednik Trump. Ovo je njegova blokada”, rekao je u subotu demokratski senator Dick Durbin za CBS. Međutim, Trumpov potpredsjednik Mike Pence izrazio je u nedjelju nepomirljivi stav Bijele kuće. “Nećemo opet otvarati pregovore o ilegalnoj imigraciji dok oni ponovo ne otvore vladu i daju vama, našim vojnicima i vašim obiteljima, beneficije i plaće koje ste zaslužili”, poručio je Pence u govoru američkim vojnicima. 
 
Ostaje za vidjeti kako će proći današnje glasanje, ali prema tvrdnjama demokratskih izvora koje prenosi CNN, demokrati opet neće glasati za deblokadu ako ne dođe do značajnih promjena u ponudi republikanaca. No pregovori se i dalje nastavljaju, sinoć i jutros.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara