Američka vojska izvela let preko Ukrajine

Američka vojska izvela let preko Ukrajine
Foto: Hina/EPA

AMERIČKA vojska objavila je danas da je izvela "izvanredni" let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima, dok je ukrajinski parlament u međuvremenu simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom.

"Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza koji nije bio isprovociran opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti", priopćio je Pentagon.

Ukrajinski parlament raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom

"Sjedinjene Države žele bolje odnose s Rusijom, ali to se ne može dogoditi dok se njezino nezakonito i destabilizirajuće djelovanje nastavlja u Ukrajini i drugdje", dodaju.

U međuvremenu, ukrajinski parlament danas je simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom, nakon više od četiri godine krize i otvorenog vojnog sukoba kod Kerčkog prolaza, javlja France Presse.

Odluka će stupiti na snagu u travnju iduće godine, podržalo ju je 277 zastupnika, a minimalno je bilo potrebno 226 glasova.

Sporazum je stupio na snagu u travnju 1999. i svakih deset godina trebao se automatski produljivati. Ukrajina to sada neće učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara