Američkom državljaninu se sudilo za bogohuljenje u Pakistanu, upucan je u sudnici

Američkom državljaninu se sudilo za bogohuljenje u Pakistanu, upucan je u sudnici
Screenshot: YouTube/justice for all

DRŽAVLJANIN Sjedinjenih Država upucan je i ubijen na suđenju za bogohuljenje u Pakistanu dok se nalazio u sudnici.

Tahir Ahmed Naseem (47) umro je u srijedu u gradu Pešavar na sjeverozapadu zemlje nakon što je jedan građanin ušao u sudnicu i otvorio vatru pred sucem, javljaju lokalni dužnosnici. Napadač je uhićen na mjestu događaja, piše CNN.

Upozoravamo da bi nekim čitateljima ova snimka mogla biti uznemirujuća

Optužbe za bogohuljenje

Naseemu se sudilo zbog optužbi za bogohuljenje jer je, navodno, tvrdio da je prorok, što je prema pakistanskom kaznenom zakoniku zločin koji se kažnjava smrću ili doživotnom zatvorskom kaznom.

Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država priopćilo je kako je "šokirano, ožalošćeno i ogorčeno" zbog Naseemovog ubojstva. Prema dužnosnicima SAD-a, "određeni pojedinci su namamili Naseema iz njegovog doma u Illinoisu u Pakistan, a zatim iskoristili pakistanske zakone o bogohuljenju kako bi ga pritvorili". Naseem je od uhićenja 2018. godine primao konzularnu pomoć Sjedinjenih Država.

"Izražavamo sućut obitelji Tahira Naseema, američkog državljanina koji je danas ubijen u sudnici u Pakistanu", navodi se jučer u priopćenju američkog Ministarstva vanjskih poslova.

Istraga lokalne policije

Prema glasnogovorniku policije u Pešavaru, napadač je prije pucnjave rekao Naseemu da je "neprijatelj religije" i da zaslužuje smrt.

Lokalna policija istražuje kako je osumnjičeni mogao ući u sudnicu s oružjem. Čuvari su obično stacionirani izvan sudskih zgrada, a policajci čuvaju pojedine sudske prostorije.

Civili u Pakistanu ne mogu kupiti oružje ili ga nositi bez valjane dozvole, a građanima obično nije dozvoljen ulazak u prostorije lokalnih sudova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara