Američki državni tajnik komentirao izraelsko-palestinski sukob

Američki državni tajnik komentirao izraelsko-palestinski sukob
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo odbio je javno reći da Trumpova administracija još uvijek podupire dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

"Radimo s puno strana kako bismo podijelili svoju viziju o tome kako riješiti problem", rekao je Pompeo na saslušanju pred Senatom.

Rekao je da administracija "radi na skupu ideja" za mir na Bliskom istoku te da se nada kako će to ubrzo biti predstavljeno.

Dodao je kako se nada da će to pružiti temelj za razgovore o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

"Pojedinci u regiji će ovo riješiti"

Demokratski senator Tim Kain upitao je Pompea, bivšeg republikanskog zastupnika u Zastupničkom domu, misli li da je mirovni sporazum koji uključuje jednu državu za Izrael i jednu za Palestince, zastarjela ideja.

"To je zasigurno ideja koja već dugo postoji, senatore", odgovorio je Pompeo.

"Naposljetku, pojedinci u regiji će ovo riješiti", rekao je državni tajnik.

Stranka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua dobila je najviše mandata na izborima u srijedu te je Netanyahu osigurao put prema rekordnom, petom mandatu kao premijer u koaliciji s religijsko-desnim strankama, iako je glavni centristički izazivač bio blizu.

Netanyahu je rijetko govorio o izraelsko-palestinskom sukobu u kampanji, ali je alarmirao Palestince kada je rekao da će anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ako bude ponovno izabran.

Palestinci traže državu koja bi obuhvaćala Zapadnu obalu i Pojas Gaze, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara