Američki državni tajnik se nada skorom novom summitu Trump-Kim

Američki državni tajnik se nada skorom novom summitu Trump-Kim
Foto: Hina/ EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo je rekao da se nada da bi se novi summit između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una mogao održati uskoro, kako bi ostvarili napretke u pregovorima o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"Nadam se da ću uskoro imati priliku vratiti se u Pjongjang na nastavak tih pregovora", izjavio je šef američke diplomacije na kanalu MSNBC.

Na pitanje na kanalu Fox News on je ocijenio da preostaje još posla prije drugog summita Trump-Kim "kako bi se postigli pravi uvjeti i da dvojica čelnika ostvare bitne napretke".

On je, međutim, rekao da međunarodne sankcije nametnute Sjevernoj Koreji ostaju sve dok ona ne odustane od svog nuklearnog oružja koje je prijetnja Sjedinjenim Državama.

Kim tražio novi susret

Sjevernokorejski čelnik je tražio novi susret s američkim predsjednikom nakon povijesne premijere 12. lipnja u Singapuru, u nedavnom pismu Donaldu Trumpu. Bijela kuća je tada istaknula da je otvorena za tu mogućnost i da se već počela pripremati.

Nakon svog posljednjeg summita s Kim Jong-unom južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je izvijestio da čelnik Pjongjanga želi razgovor u četiri oka s Donaldom Trumpom nekog skorog datuma.

Pregovori o sjevernokorejskoj denuklearizaciji zapeli su nakon susreta u Singapuru, ali ustupci koje je ovog tjedna najavio Kim Jong-un su izgleda deblokirali proces i Mike Pompeo je rekao da je spreman odmah nastaviti razgovore, sljedećeg tjedna u New Yorku na rubu godišnje Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara