Američki izaslanik u Beogradu radi Kosova

DAN nakon neuspjelih pregovora o statusu Kosova održanih u ponedjeljak u Beču, u Beograd je u utorak doputovao posebni američki izaslanik za pregovore o statusu Kosova Frank Wisner koji je srbijanske dužnosnike pozvao na konstruktivnost u pregovorima o statusu Kosova.

U priopćenju iz ureda srbijanskog premijera Vojislava Koštunice o razgovoru s Wisnerom navodi se da je premijer "posebice istaknuo da Srbija kao europska, demokratska država, ima dovoljno državotvornog iskustva da prihvati i osigura najbolju mjeru autonomije za pokrajinu".

"Srbija ima i dovoljno državotvornog iskustva ne dopustiti da se na 15 posto njezina teritorija stvara nova albanska država", rekao je Koštunica američkom izaslaniku, navodi se u priopćenju.

Wisner je, prema istom priopćenju, od svojih sugovornika zatražio da u daljnim pregovorima budu konstruktivni. "Konstruktivnost se traži da bi bili osigurani mir i demokracija i zaštita prava svih građana Kosova", navode se u priopćenju Wisnerove riječi.

Američki izaslanik sastao se i s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), bačkim episkopom Irinejom, australsko-novozelandskim episkopom Irinejom i episkopom Teodosijem iz Lipljana na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju SPC se navodi da se razgovaralo o potrebi "zaštite srpskih pravoslavnih svetinja i spomenika kulture na Kosovu i Metohiji, neovisno o ishodu pregovora o budućem statusu pokrajine".

Predstavnici SPC-a su naglasili da "predviđene zaštitne zone oko manastira neizostavno trebaju uključivati i fizičku zaštitu i međunarodna jamstva za funkcioniranje sustava zaštite", navodi se u priopćenju i dodaje da je "dogovor o tim pitanjima od iznimne važnosti, kako za život Crkve i srpskog naroda na Kosovu u budućnosti, tako i za pregovarački proces u cjelini".

Američki izaslanik razgovarao je u utorak i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, a najavljen je i njegov susret s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Razgovori Beograda i Prištine završeni su u ponedjeljak u Beču iznošenjem suprotnih stajališta o kosovskom statusu. Beograd je voljan pristati na sve osim na neovisnost Kosova, a Priština ustraje na neovisnosti. Sljedeći sastanak pregovarača Beograda i Prištine mogao bi se, prema najavama, održati već u prvoj polovici kolovoza u Beču.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara