Sanader, Koštunica i predstavnici EK-a na otvaranju Bajakova

NAJVIŠI hrvatski i srbijanski dužnosnici te predstavnici Europske komisije (EK) u Hrvatskoj prisustvovat će u petak svečanosti kojom će se obilježiti završetak radova na graničnom prijelazu Bajakovo između Republike Hrvatske i Republike Srbije, doznaje se iz Delegacije EK-a u Hrvatskoj.

Najavljen je dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera, predsjednika srbijanske vlade Vojislava Koštunice, šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta i ministra financija Ivana Šukera.

Rekonstrukcija i dogradnja graničnog prijelaza Bajakovo dio su projekta "Integrirano upravljanje granicom" s ciljem modernizacije graničnih prijelaza kako bi se poboljšao promet ljudi, roba i usluga istovremeno podižući razinu sigurnosti i suradnje između svih graničnih službi.

Dio projekta financiran je sredstvima EU-a kroz program CARDS 2004; glavna zgrada, zgrada za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju te pregled kamiona. Financijski doprinos EU-a iznosi 5 milijuna eura, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale radove (rekonstrukciju prometnih zona, infrastrukture i ostalih potrebnih objekata) financirala je hrvatska Vlada iz hrvatskog državnog proračuna za 2005. godinu kao najveću investiciju u toj godini u granične prijelaze u iznosu od oko 5,7 milijuna eura (42 milijuna kuna).

Koncept integriranog upravljanja granicom koji je razvio EU i koji primjenjuju države članice EU-a na istom mjestu okuplja nekoliko službi (policiju, nadzor granice, carinu, te veterinarske i fitosanitarne službe) koje svaka u sklopu svoje nadležnosti doprinose kontroli graničnog prometa.

Hrvatska je zajedno sa stručnjacima programa CARDS razvila Strategiju integriranog upravljanja granicom koja uključuje potpunu modernizaciju graničnih prijelaza. Kao posljedica te strategije, granični prijelaz Bregana između Slovenije i Hrvatske nedavno je dovršen uz pomoć sličnog projekta CARDS. Daljnji projekti CARDS osigurat će novu elektroničku opremu na odabranim graničnim prijelazima i kupnju opreme za mobilnost za graničnu policiju, te će pružiti daljnje smjernice za provedbu Schengenskih propisa, navodi se u priopćenju delegacije EK-a u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara