Nakon napada u Siriji, američki nosač aviona se s flotom zaputio prema Sjevernoj Koreji

Nakon napada u Siriji, američki nosač aviona se s flotom zaputio prema Sjevernoj Koreji

Foto: Hina

MANJE od 48 sati nakon što je napao sirijsku zračnu bazu kako bi kaznio Asadov režim zbog kemijskog napada, SAD je odlučio pokazati snagu i u okviru sjevernokorejskog nuklearnog spora.

Kreću se prema Koreji

Američki nosač zrakoplova i njegova flota kreću se prema korejskom poluotoku, otkrio je glasnogovornik američkog zapovjedništva na Pacifiku, spominjući jasno sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju.

Prijetnja broj jedan

"Američko zapovjedništvo na Pacifiku naredilo je zračnopomorskoj skupini raspoređenoj oko nosača aviona USS Carl Vinson da bude na raspolaganju i prisutna na zapadu Pacifika i to iz predostrožnosti", izjavio je njegov glasnogovornik, zapovjednik Dave Benham, ističući da "prijetnja broj jedan u regiji ostaje Sj. Koreja zbog svojeg neodgovornog, destabilizirajućeg i neopreznog programa raketa, i nastavka istraživanja kako bi se opskrbila nuklearnim oružjem".

Skupina se sastoji od nosača zrakoplova Carl Vinson iz klase nosača zrakoplova Nimitz, zračnog eskadrona, dva razarača za lansiranje raketa i krstarice za lansiranje raketa. Iako je prvotno trebao ići u Australiju, krenuo je putem Zapadnog Pacifika iz Singapura.

Sj. Koreja je izvela pet nuklearnih testiranja od kojih dva 2016. a satelitske snimke sugeriraju da režim priprema šesto testiranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara