Američki portal Axios: Prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj je propala

Američki portal Axios: Prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj je propala
Foto: 123rf, Screenshot: Axios

NOVINAR Barak Ravid napisao je za američki portal Axios kako je američki ministar obrane James Mattis odbio ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo "omekša" oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Time je, piše Ravid, praktički propao cijeli dogovor. Ravid, koji je prvi objavio prije dvadesetak dana da su pregovori SAD-a i Izraela po ovom pitanju zapeli, poziva se na visoke izvore iz Izraela koji su, kako kaže, sudjelovali u pregovorima.

"Izraelski dužnosnik kazao mi je kako je Netanyahu zvao Mattisa prije dva tjedna, prije nego je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uvjete za prodaju", piše Ravid i dodaje kako ga je Mattis odbio.

Prema izraelskom dužnosniku, Netanyahu je planirao zvati i Marylina Hewsona, predsjednika Lockheed Martina, ali shvatio je, piše Ravid, da je to uzalud.

"Iz razloga koje ne razumijem u potpunosti, Amerikanci su podebljali svoje uvjete, a mi smo krivo procijenili njihovu poziciju u dogovoru. Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku", citira Ravid neimenovanog izraelskog dužnosnika.

Službenik je dodao kako Izrael nema drugog izbora "nego ispričati se Hrvatskoj jer je posao propao".

Kako piše Axios, ni State Department ni ured izraelskog premijera nisu komentirali ove tvrdnje.

Odluka Kongresa koja ne znači ništa

Podsjetimo, danas su brojni domaći mediji objavili kako je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. No u toj dozvoli bila je jedna važna stvar. Amerikanci, a što od početka tvrde, žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. stoljeća dobio od SAD-a proda jedino tako da ih vrati na tvorničke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio.

Ta opcija ne odgovara Hrvatskoj čiji su dužnosnici, od Kolinde pa do članova vlade, više puta kazali kako Hrvatska želi samo i isključivo avione kakve je dogovorila.

"Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi zrakoplovi oko kakvih smo se dogovorili", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski dužnosnici.

>> MORH: Zanimaju nas samo avioni koji su ranije odabrani

Amerikanci ne žele dati pristanak na uvjete Hrvatske i Izraela

Naime, da bi Hrvatska dobila onakve borbene avione kakve je odabrala na natječaju, Amerika bi trebala odobriti prodaju modificiranih F-16 Hrvatskoj, a iz SAD-a već neko vrijeme dolaze informacije kako nemaju namjeru pristati na prodaju modificiranih F-16 našoj zemlji. Ne treba zaboraviti da su na natječaju za nabavu vojnih aviona bili i Amerikanci s novim F-16.

Nakon što je Kongres odobrio prodaju ogoljenih F-16 Hrvatskoj, sada je red na drugi postupak, onaj u kojem će Izrael u izravnim pregovorima s SAD-om pokušati isposlovati prodaju modificiranih F-16 Hrvatskoj.

No, kako piše Axios, do dogovora neće doći.

Nema reakcija Netanyahua, Pentagona i State Departmenta

Ured premijera Netanyahu nije komentirao razvoj događaja, Pentagon i State Department također se nisu oglasili.

Axios je početkom prosinca objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna. SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10. Dodaje da su Amerikanci optužili Izrael za nepošteno postupanje i zarađivanje preko američkih leđa i da prema Washingtonu Izrael ne može prodavati trećoj strani bez američkog odobrenja.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst početkom prosinca je rekao da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena", kazao je Kohorst. Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo". Kohorst je rekao da je "uvjeren da je Izrael svoju ponudu dao u dobroj vjeri", te istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara