Američki posrnuli div General Electric izgubio mjesto na burzi nakon više od 100 godina

Američki posrnuli div General Electric izgubio mjesto na burzi nakon više od 100 godina
Foto: WIkimedia/Momoneymoproblemz

DIONICA General Electrica (GE) izgubila je mjesto u Dow Jones indeksu nakon više od jednog stoljeća, što predstavlja novi udar na tu kompaniju koja je donedavno snažno utjecala na cjelokupno poslovno okruženje u gospodarstvu SAD-a, a danas se bori da bi zadržala poziciju industrijske sile.

Tvrtka S&P Dow Jones Indices objavila je u utorak da će dionica GE-a, izvorna članica Dow indeksa kada ga je formirao Charles Dow 1896. godine i neprekinuta članica od 1907., od 26. lipnja biti zamijenjena u indeksu koji sadrži 30 dionica, a umjesto nje u Dow će biti uvrštena dionica trgovačkog lanca lijekovima Walgreens Boots Alliance.

„Ova promjena učinit će Dow indeks boljim mjerilom gospodarstva i tržišta dionica”, poručio je David Blitzer, predsjednik odbora u tvrtki S&P Dow Jones Indices.

Pad i na Wall Streetu

Nakon te objave, cijena dionice GE-a pala je na Wall Streetu, najvećoj svjetskoj burzi, za 1,5 posto, dok je dionica Walgreensa poskupila za 3 posto.

Prije 20-ak godina, kada je na čelu te tvrtke bio Jack Welch, po mnogima jedan od najboljih menadžera u povijesti, GE je bila najvrednija kompanija u svijetu.

No, posljednjih je godina izgubila svoje pozicije na nekoliko ključnih industrijskih tržišta, pa je sada ta kompanija među šest najmanjih po tržišnoj vrijednosti među 30 kompanija iz Dow Jones indeksa.

Suočena sa slabom zaradom i pozivima da se podijeli u nekoliko kompanija, ta 126 godina stara tvrtka agresivno reže troškove poslovanja, prodaje dijelove i pokušava ojačati svoju bilancu pod novim menadžerima i novim odborom.

Cijena dionice GE-a pala je gotovo 80 posto u odnosu na njezine najviše razine iz 2000. godine, a prošloga mjeseca glavni izvršni direktor kompanije John Flannery upozorio je da GE možda neće moći platiti dividendu 2019. godine.

"Bila je to nekada možda jedna od najznačajnijih američkih tvrtki, a ova odluka o micanju iz Dow indeksa pokazuje da je se više ne vidi u toj svjetlosti", kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara