"Američki potpredsjednik Cheney je ratni zločinac"

LAWRENCE WILKERSON, bivši visoki dužnosnik američkog State Departmenta i šef osoblja bivšeg glavnog državnog tajnika Colina Powella, u televizijskom intervjuu BBC-u teško je napao američkog potpredsjednika Dick Cheneya optuživši ga da se zalagao za kršenje ratnih prava zarobljenika.

Wilkerson je BBC-urekao kako se tijekom unutarnje rasprave američkog državnog rukovodstva o vrsti tretmana prema zarobljenicima iz Afganistana i Iraka, Dick Cheney oglasio riječima da "u suštini želi ukloniti sve restrikcije" koje se odnose na prava zarobljenika iz Ženevske konvencije.

Upitan može li se Cheneya smatrati odgovornim za ratni zločin, Wilkerson je odgovorio kako je to zanimljivo pitanje.

"Sigurno se radi o zločinu na nacionalnoj razini, jer se protiv terorista opravdava upotreba terorističkih mjera, a vjerujem da se radi i o međunarodnom zločinu." - smatra Wilkerson koji se u svojim drugim opaskama riječju teror osvrnuo na sistematsko zlostavljanje ratnih zarobljenika.

Prošlog je mjeseca Dick Cheney u The Washington Postu nazvan potpredsjednikom za mučenje, a naziv je zaradio svojim prijedlogom da bi CIA trebala biti isključena iz zabrane okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretiranja ratnih zarobljenika.

Wilkerson, inače nekadašnji vojni časnik, je rekao da je vidio uvjerljive dokaze kako je Bijela kuća manipulirala informacijama kojima je Busheva administracija opravdala početak invazije na Irak.

"Počnete se pitati je su li te informacije bile nategnute. Jesu li bile politizirane? Ili su izmišljene? I, je li američki narod ustvari bio prevaren? Ja sam sve više zabrinut." - rekao je Wilkerson.

Associated Press je nedavno objavio Wilkersonovu izjavu kojom je ovaj Cheneya počastio mišljenjem kako je aktualni potpredsjednik morao iskreno vjerovati da u Iraku postoje terorističke baze, inače bi ga (Cheneya) morao proglasiti "moronom, idiotom i pokvarenim gadom".


Lawrence Wilkerson

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara