Američki san je mrtav: Polovina stanovnika SAD-a živi u siromaštvu

Ilustracija: AFP

POSLJEDNJI popis stanovništva u SAD-u je dokazao tužnu istinu o smrt američkog sna. Prema tome popisu gotovo polovina Amerikanaca živi u siromaštvu ili se njihova primanja mogu opisati kao niska.

Posljednji popis je dokazao da nestaje srednja klasa zbog visoke nezaposlenosti i zbog slabe državne potpore. Novi podaci su i očekivani nakon godina padanja plaća radnika u srednjoj klasi. Te niže plaće su srušile standard milijuna radnika i njihovih obitelji, piše ABC News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Programi zaštite kao što su 'markice za hranu' ili niže stope poreza su uspjele u tome da siromaštvo u 2010. godine ne bude i veće. No, za mnoge obitelji sa malom prihodima i troškovima povezanima sa njihovim radom te medicinskim troškovima, oni su još uvijek 'prebogati' da bi se kvalificirali za te programe", kazao je Sheldon Danziger, profesor na Sveučilištu Michigan koji se specijalizirao za javne politike i siromaštvo.

Dodaje da su male mogućnosti za siromašne i one blizu siromaštva da dođu u bolju situaciju. "Ako Kongres i države nastave sa novim rezovima, u narednim godinama možemo očekivati još više siromašnih i onih sa malim prihodima", kazao je Danziger.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara