Američki sud blokirao Trumpovu odluku

Američki sud blokirao Trumpovu odluku
Foto: EPA

AMERIČKI sud je privremeno blokirao uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se branilo podnošenje zahtjeva za azil imigrantima koji su ilegalno prešli granicu iz Meksika, što je zadnji u nizu Trumpovih poraza pred sudom.

Američki okružni sudac Jon Tigar u San Franciscu privremeno je blokirao naredbu o ograničavanju prava azilanata. Tigarova odluka stupa odmah na snagu i primjenjuje se širom zemlje sve do 19. prosinca kada će se razmatrati dugoročnija mjera.

Trump je kao razlog najnovije uredbe naveo preopterećeni imigracijski sustav te je odredio da će službenici procesuirati zahtjeve za azilom koje migranti podnesu na graničnim prijelazima.

Udruge za ljudska prava tužile su tvrdeći da je Trumpova uredba od 9. studenoga prekršila administrativne i imigracijske propise.

U svojoj odluci Tigar je naveo da je Kongres jasno propisao da imigranti mogu podnijeti zahtjev za azil bez obzira na način na koji uđu u zemlju.

"Bez obzira na opseg predsjednikovih ovlasti, on ne može preraditi imigracijske zakone kako bi uveo uvjete koje je Kongres izrijekom zabranio", napisao je Tigar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara