Američki vojni stručnjaci dolaze popraviti "Zagorčeve" radare

Američki vojni stručnjaci dolaze popraviti "Zagorčeve" radare

UMIROVLJENI general Vladimir Zagorec je 1999. godine, kao pomoćnik ministra obrane, naručio radare koji imaju ozbiljnu softversku manu, a "zbog grešaka na motrilačkom sustavu, hrvatsko more je puno rupa za krijumčare droge i ljudi", piše Slobodna Dalmacija.

Četiri radara marke Enchanced Peregrine, instalirana na Visu, Lastovu, Mljetu i Dugom otoku, kao dio velikog motrilačkog sustava "More", godinama se suočavaju s brojnim tehničkim problemima - zbog softverske mane, na nemirnom moru gube signal brodova, ne mogu pratiti brza plovila koja plove "cik-cak", a ponekad dva broda koja plove paralelno registriraju kao jedan.

Kupoprodajni ugovor za radare koje je proizvela američka tvrtka Metric System Corporation, koju je preuzela moćna vojna korporacija DRS Technologies, sklopio je Zagorec, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane. Radarski sustav Enchanced Peregrine, koji je plaćen oko 14 milijuna američkih dolara, isporučen je bez certifikata o tvorničkoj ispravnosti, a u priču se, prema pisanju Slobodne Dalmacije, nedavno umiješalo i Državno odvjetništvo te veleposlanstvo SAD-a, koje je izvršilo pritisak na proizvođača da udovolji zahtjevima MORH-a.
 
Ne rade na moru, ne rade u zraku, ne rade na kopnu

"U uvjetima nemirnoga mora, kada brzi brod plovi u `cik-cak` liniji, signal tog plovila se izgubi na radarskom monitoru, a kada ga antene ponovno uhvate, radar ne prepoznaje je li riječ o signalu novog plovila ili pak prije izgubljenog", tvrdi izvor Slobodne Dalmacije.

Radarski sustav za motrenje morske površine i zračnog prostora na malim i srednjim visinama, često ne prepoznaje ni signale onih objekata koji se kreću jedno do drugog, nego ih registrira kao jedan signal, odnosno samo jedan objekt u pokretu. Također, uočeni su i problemi kod praćenje ciljeva koji se kreću preko kopna.

Nedostaci koji su uočeni kod radara su prema mišljenju vojnih i policijskih stručnjaka "ozbiljna rupa u sigurnosnom sustavu, koja ide na ruku morskim krijumčarima droge i ljudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raboteg: Ima problema, ali znamo što se događa

"Postoje problemi kod praćenja i ponovne identifikacije ciljeva, no to je jedna duga priča koja se konačno mora završiti. U nabavu tog radara išlo se bez ikakve tehničke studije, kao i bez studije izvodljivosti. Hardver radara je ispravan, ali problem je softver. Radar na Visu zadovoljava stanovite tehničke zahtjeve. Ostali također rade, ali želimo biti sigurni u vjerodostojnost podataka koje nam pruža", rekao je za Slobodnu Dalmaciju državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg.

Raboteg je pritom opovrgnuo navode o tome kako "neispravni američki radari ugrožavaju sigurnost Hrvatske". "Uzduž obale postoji još devet radara. Imamo nadzor nad morem i znamo što se događa, no želimo višu tehničku razinu nadzora", dodao je.

"U rujnu u Hrvatsku dolaze stručnjaci tvrtke DRS Technologies koji će o svom trošku radare dovesti u funkcionalno stanje, kako bi ispunjavali one tehničke uvijete koje tražimo. Potrebno je, među ostalim, napraviti fina podešavanja te konačno izvršiti tehničku primopredaju", rekao je Raboteg. Kako je najavljeno iz MORH-a, do početka velike vojne vježbe "Noble Midas 2007", svi tehnički problemi na radarima moraju biti riješeni.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara