Američki vojnici nakon silovanja 14-godišnju Iračanku polili kerozinom i zapalili

KAKO suđenje američkim vojnicima optuženima za silovanje 14-godišnje Iračanke te ubojstvo njezine obitelji odmiče dalje, sve je više stravičnih detalja samog ubojstva otkriveno, ovaj put svjedočenjem specijalnog istražitelja Benjamina Biercea.

23-godišnji vojnik James P. Barker, također jedan od optuženih za ubojstvo iračke obitelji, u razgovoru s Biercom, pripadnikom odjela američke vojske za istraživanje kriminala, kazao je kako je držao djevojčicu dok ju je drugi vojnik silovao.

Bierce je svoj razgovor s Barkerom, a koji se dogodio u lipnju ove godine, prepričao tijekom svog svjedočenja na suđenju američkim vojnicima u ponedjeljak.

Optuženi je Bierceu priznao da je i sam pokušao silovati djevojku prije nego ju je njegov kolega Steven D. Green ubio.

Barker je istražiteljima također rekao kako nije siguran je li penetrirao u djevojčicu, budući je imao problema s erekcijom.

Istražitelj koji je razgovarao s vojnicima o ubojstvu  je u svom svjedočenju također otkrio kako mu je Barker priznao da je izlio kerozin na tijelo djevojčice, iako iz svjedočenja nije bilo potpuno jasno tko je djevojčicu zapalio.

Bierceovo svjedočenje otkrilo je nove detalje ubojstva 14-godišnje djevojčice iz Iraka i njezine obitelji tijekom drugog dana suđenja preliminarnog saslušanja u Bagdadu.

U Bagdadu se sudi četvorici vojnika: 23-godišnjem Paulu E. Cortezu, 23-godišnjem Jamesu P. Barkeru, 21-godišnjem Jesseu V. Spielmanu i 19-godišnjem Bryanu L. Howardu.

Vojnik Steven D. Green ne nalazi se u Bagdadu s četiri ostala vojnika, budući se njemu sudi kao civilu jer više nije član vojske. Green je ranije otpušten iz vojske kao vojnik prve klase zbog, kako piše u službenim dokumentima, "poremećaja osobnosti". Green se trenutno nalazi u pritvoru u Kentuckyju.

Naime, prema federalnom zakonu, vojnim službenicima se za zločine počinjene izvan zemlje može suditi na sudovima za civile.

Među optuženima je i vojnik Anthony W. Yribe, koji nije optužen da je sudjelovao u zločinu, no optužen je zbog toga što nije prijavio ostale vojnike za zločin za kojega je znao da su ga počinili.

Sud se na saslušanju u ponedjeljak uglavnom fokusirao na izjave koje su optuženi Barker i Cortez dali istražiteljima, a u kojima su obojica vojnika opisali dan kada se navodni napad dogodio.

Prema njihovim izjavama vojnici su pili viski, kartali i udarali golf loptice kada je Green odjednom predložio da odu do kuće koja se nalazila u blizini vojne baze u kojoj su oni bili stacionirani te ostalima predložio da siluju djevojku. Barker je rekao kako je Green bio vrlo uporan da ostvari što je naumio.

Prema daljnjim izjavama, petorica vojnika (Green, Cortez, Barker, Spielman i Howard) obukli su tamnu odjeću i prekrili lica prije nego su otišli do kuće u kojoj su kasnije ubijeni 14-godišnja djevojčica, njezin otac, majka te njezina 5-godišnja sestra.

Howard je pri tomu bio taj kojemu su vojnici rekli da stoji vani te im preko radio veze dojavi ukoliko vidi da se netko približava.

Ostala četvorica ušla su u kuću, i kod tog se događaja Barkerova i Cortezova svjedočenja počinju razilaziti.

Barker je, naime, istražiteljima rekao kako je Cortez gurnuo djevojčicu na pod i nasrnuo na nju dok joj je Barker držao ruke. Nakon toga zamijenili su položaje. U jednom trenutku dok su silovali djevojčicu, Barker je čuo pucnjeve iz spavaće sobe, u koju su ranije odvedeni roditelji i sestra djevojčice. Nakon toga, iz spavaće je sobe izašao Green i rekao kako "ih je sve pobio" te kako "su svi mrtvi".

Prema Barkerovim izjavama, Green je tada odložio pušku AK-47 koju je imao kod sebe te silovao djevojčicu dok ju je Cortez držao, nakon čega je Green ponovno uzeo pušku i pucao u djevojčicu nekoliko puta.

Green je nakon toga otišao u kuhinju te im po povratku iz iste rekao kako je otvorio plin da curi te kako moraju što prije izaći iz kuće jer će uskoro sve eksplodirati.

Barkerovo i Cortezovo svjedočenje razilazi se u tomu da je Barker rekao kako je i Cortez silovao djevojčicu, dok Cortez poriče da ju je silovao, govoreći kako ju je samo držao dok ju je Barker silovao.

Prema svjedočenjima istražitelja koji su o incidentu razgovarali s vojnicima, dvojica njih složili su se da vojnik Spielman nikoga nije ni silovao niti ubio. Osim toga, Spielman je prošao i poligraf tijekom kojega je porekao da je ikoga silovao i ubio.

No, Barker je Spielmana upleo u događaj izjavivši kako je upravo Spielman zgrabio 5-godišnju djevojčicu koja je bila vani te ju unio u kuću. Nakon napada, vojnici su Spielmanu dali svoju odjeću da ju on zapali. Spielman je, prema Barkerovim izjavama, bio taj koji je bacio pušku AK-47 u kanal nakon ubojstava.

Na saslušanju u ponedjeljak svjedočio je i vojnik Justin Watt koji je, kako kaže, pokušao saznati što se točno dogodilo u Mahmoudiyi u kojoj su ubojstva počinjena.

Pri tomu je razgovarao s Howardom koji mu je na upit o zločinu priznao kako su vojnici planirali silovati djevojčicu te kako je on trebao "čuvati stražu". Howard mu je također priznao da su vojnici po izlasku iz kuće bili prekriveni krvlju.

U svom svjedočenju, Watt je pokušao opisati i s kakvim se stresom američki vojnici u Iraku moraju nositi.

Prema njegovu opisu vojnici su morali žvjeti u urušenom, napuštenom i vlažnom podrumu, te se 30 dana nisu imali gdje otuširati. Također je rekao kako je na vojnike utjecalo i konstantno nasilje kojemu su bili izloženi, uključujući i smrt dvaju američkih vojnika iz njihove jedinice, a koja se dogodila kratko prije ubojstva iračke obitelji.

"Htio sam si napraviti tetovažu s imenima poginulih vojnika, no na mojoj ruci nema mjesta za sve njih." - kazao je Watt.

"Istraga nije moj posao. No, ako se dogodio zločin strašan poput ovoga, moj je posao da s tim izađem u javnost." - zaključio je na kraju Watt.

Nakon preliminarnog saslušanja sud će odlučiti ima li dovoljno dokaza da četvorica vojnika kojima se trenutno sudi u Bagdadu budu poslani na vojni sud, gdje bi optuženi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara