Američko obaranje sirijskog aviona moglo se očekivati, ali rat bi sada mogao ozbiljno eskalirati

Američko obaranje sirijskog aviona moglo se očekivati, ali rat bi sada mogao ozbiljno eskalirati

Foto: Getty

OBARANJE sirijskog bombardera od strane američkog lovca kod Rake jasan je znak da su SAD i režim Bašara al-Asada u otvorenom sukobu, piše Time.

>> RUSI BIJESNE "Rušit ćemo svaki avion koji uđe u naš prostor nad Sirijom"

Prema izvješću američke vojske, sirijski avion je srušen kako bi se zaštitili američki saveznici na terenu u okolici Rake, glavnog uporišta Islamske države u Siriji, kojeg međunarodna koalicija vođena SAD-om zajedno sa savezničkim sirijskim pobunjenicima pokušava osloboditi. Režimske snage navodno su napale ove snage u gradiću Džadin, južno od grada Tabka u nedjelju u 16.30 po lokalnom vremenu. Američki avion F/A 18-E Super Hornet potom je srušio sirijski avion Su-22 koji je izvršio napad.

Sirijska vojska, s druge strane, tvrdi kako je njen avion ustvari bio na misiji protiv položaja ISIS-a. "Napad pokazuje koordinaciju između SAD-a i ISIS-a i otkriva zle namjere SAD-a u administriranju terorizma i ulaganja u ostvarenju američko-cionističkog projekta u regiji", priopćila je sirijska vojska, u skladu s uobičajenom retorikom Damaska.

Američko-sirijski sukob počeo napadom na zračnu bazu u travnju

Iako je SAD već dugo vremena uključen u sukob u Siriji, prvo kroz ograničenu podršku, naoružanje i obuku odabranih pobunjenika, a potom i kroz vojnu akciju protiv džihadista Islamske države, u gotovo šest godina nijednom nije namjerno napao snage sirijskog režima i njegovih saveznika.

To se promijenilo 4. travnja, kad je američki predsjednik Donald Trump naredio napad mornarice krstarećim projektilima na zračnu bazu iz koje je izveden napad kemijskim oružjem, u kojemu je smrtno stradalo više od 70 civila. Nakon toga, u posljednjih mjesec dana američke su zračne snage triput bombardirale prorežimske paravojne snage pod zapovjedništvom Irana u blizini grada Tanf na istoku Sirije. Osim toga, prije deset dana srušili su i iranski dron koji ih je napao. A ovo je prvi put da je američki avion oborio sirijski, kao i prvi put da je američki avion srušio bilo koji neprijateljski avion od vojne akcije protiv Srbije 1999.

Osim toga, ovaj incident produbljuje mogućnost budućih okršaja između pro-asadovskih snaga i američkih snaga koje su razmještene u Siriji u sklopu podrške pobunjenicima u borbi protiv Islamske države.

SAD u koaliciji sa SDF-om kod Rake i drugim pobunjenicima kod Al-Tanfa

U sklopu vojne operacije oslobađanja sirijskog teritorija od ISIS-a, SAD je u koaliciji sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje većinom čine kurdske Jedinice narodne obrane (YPG) uz znatan udio arapskih pobunjeničkih snaga. Bok uz bok SDF-u je kontingent od oko 1000 američkih vojnika i marinaca.

Osim ovih snaga koje trenutno napreduju na Raku, američka vojska ima snage i na krajnjem jugoistoku Sirije, u bazi pored grada Al-Tanf, gdje obučava i potpomaže drugu pobunjeničku frakciju koja se također bori protiv ISIS-a.

Rusija, ključni saveznik sirijskog režima, oštro je reagirala na američko obaranje sirijskog aviona, nazvavši taj čin "kriminalnim kršenjem sirijskog suvereniteta". Kako prenosi Washington Post, zaprijetila je i da će ubuduće tretirati sve ne-sirijske avione i letjelice koji lete zapadno od rijeke Eufrat kao legitimnu vojnu metu, u slučaju da u to vrijeme ruski avioni lete na borbenim misijama. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je i da je zatvorilo dekonflikcijski kanal koji je imalo s američkom koalicijom radi sprečavanja zračnih incidenata između njihovih zračnih snaga.

"Igra kukavice" između Sirije, Rusije, SDF-a i SAD-a

Međutim, Rusija je isto napravila i nakon američkog napada na sirijsku zračnu bazu u travnju, da bi uskoro obnovila dekonflikcijski kanal. Ključno pitanje je kako će se nakon ovog incidenta sukobljene strane dalje ponašati: hoće li sirijske zračne snage nastaviti s napadima na američke saveznike (ili same američke jedinice) na terenu, hoće li Amerikanci na to reagirati novim zračnim napadima te hoće li ruske snage na takav eventualni protunapad zaista reagirati vlastitim protunapadom. U ovoj svojevrsnoj "igri kukavice", scenarij u kojemu nijedna strana ne odstupi mogao bi dovesti do kritične eskalacije sukoba i pretvoriti rat u Siriji u rat između Rusije i Amerike, dviju najvećih vojnih sila na svijetu.

SAD je i ovoga puta, kao i nakon prethodnog incidenta kod Al-Tanfa, izjavio da je "misija koalicije poraz ISIS-a u Iraku i Siriji", a ne "borba protiv sirijskog režima, ruskih ili prorežimskih snaga koje su s njim u savezu, ali da neće oklijevati u obrani koalicije ili savezničkih snaga od bilo kakve prijetnje".

Pokušava li Asad sabotirati oslobađanje Rake?

SDF, koji već neko vrijeme nije bio u otvorenom sukobu s režimskim snagama, također je upozorio kako će odgovoriti na buduću agresiju režima. U tom slučaju SAD bi zaista mogao biti prisiljen stati u obranu svog ključnog saveznika u Siriji i tako stubokom promijeniti svoju dosadašnju strategiju u ovom sukobu. Moguće je da je Asad, koji je već odbio mogućnost kurdske autonomije na sjeveroistoku Sirije i najavio da ima za cilj povratiti čitav teritorij Sirije pod svoju kontrolu, odlučio inicirati sukob sa SDF-om ili barem sabotirati njihovu i američku operaciju u Raki.

To smatra i Sam Heller, analitičar za Century Foundation, organizaciju smještenu u Bejrutu u Libanonu: "Sva inicijativa je na njihovoj strani. Ono što mi radimo će i dalje vjerojatno biti čisto reaktivno, a nadajmo se da onda neće eskalirati u nešto što je veće i što je nemoguće kontrolirati." Heller, međutim, upozorava da SAD ne uzima u obzir to što nakon konačnog poraza ISIS-a rat u Siriji neće biti okončan, budući da je veliki dio zemlje i dalje van kontrole Damaska: "Gaženje ISIS-a nije prava vizija za budućnost Sirije."

"Divlja karta ovdje je logika Asadova režima koji je odlučio da više ne želi biti ograničen na državicu na zapadu Sirije", ocjenjuje Nicholas Heras iz Center For A New American Security u Washingtonu. Asad se vjerojatno boji da će teritorij koji američki saveznici oslobode od ISIS-a Washington iskoristiti kao sredstvo pritiska na Damask u nastavku političkih pregovora o budućnosti zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara