Amerika prizemljila cijelu flotu najskupljih borbenih aviona u povijesti

Amerika prizemljila cijelu flotu najskupljih borbenih aviona u povijesti
Foto: EPA

AMERIČKA vojska privremeno je prizemljila čitavu flotu svojih borbenih aviona F-35 nakon pada jednog takvog aviona u Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

>> U Americi se srušio najmoderniji borbeni avion F-35

Za vrijeme dok budu prizemljeni, obavit će se inspekcije potencijalno neispravnih cijevi za gorivo, javlja BBC. "Ako su instalirane cijevi za gorivo sumnjive, taj dio će biti uklonjen i zamijenjen. Ako su cijevi dobre instalirane, onda će ti avioni biti vraćeni u letački status. Očekujemo da će inspekcije biti završene u idućih 24 do 48 sati", navodi se u priopćenju Ureda združenog programa F-35. 

Čini se da je američka vojska konačno odlučila poduzeti nešto nakon što su kvarovi pronađeni na desecima aviona F-35 i nakon što je službeni izvještaj ove godine doveo u pitanje je li F-35 spreman za borbene operacije.

Avion koji se srušio košta 100 milijuna dolara

Ovo je posebno porazno za američku vojsku s obzirom na to da je F-35 najveći i najskuplji program razvoja vojnog aviona na svijetu. Ipak, budući da je kvar već identificiran, popravak ne bi trebao predugo trajati.

Predviđeno trajanje programa je nekoliko desetljeća, a planira se prodati tri tisuće ovih aviona diljem svijeta. Američka vlada procjenjuje ukupne troškove povezane s ovim projektom na vrtoglavih bilijun dolara. 

Borbeni lovac F-35 koristi "stealth" tehnologiju koja ga čini teže vidljivim na radaru. Avion dolazi u tri varijante, a u Južnoj Karolini se srušio F-35B, koji ima sposobnost vertikalnog slijetanja i košta oko 100 milijuna dolara. Pilot se u toj nesreći uspio sigurno katapultirati, ali avion je uništen.

Proizvođač F-35, američka korporacija Lockheed Martin, već je prodala primjerke aviona Velikoj Britaniji, Izraelu, Južnoj Koreji, Japanu, Italiji i Turskoj. Prvi put ga je u borbi upotrijebila izraelska vojska pri zračnim udarima na palestinski pojas Gaze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara