Amerika šalje razarač, objavili snimku: "Ovo je dokaz da je Iran napao tankere"

Amerika šalje razarač, objavili snimku: "Ovo je dokaz da je Iran napao tankere"
Screenshot: YouTube/The Guardian

AMERIČKA vojska objavila je jučer videosnimku na kojoj se, tvrdi vojska, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera Kokuka Courageous, jednog od dva tankera koji su jučer napadnuti u Omanskom zaljevu, javlja CNN. Javio se i Donald Trump koji kaže kako je snimka definitivni dokaz da je Iran napao tankere.

Američki državni tajnik Mike Pompeo okrivio je u četvrtak Iran za napad na Kokuka Courageous i norveški tanker Front Altair, rekavši da se ta procjena temelji na obavještajnim podacima. Kasnije tijekom dana Središnje zapovjedništvo SAD-a objavilo je snimku tvrdeći da je na njoj prikazano kako iranski mornari uklanjaju eksplozivno sredstvo s trupa tankera Kokuka Courageous.

"Pretpostavka Sjedinjenih Država je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade koji su se dogodili danas u Omanskom zaljevu", rekao je Pompeo novinarima. "Ova se pretpostavka temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i razini stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe te na činjenici da nijedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stupnjem sofisticiranosti", kazao je Pompeo.

Na videosnimci se vidi kako manji brod prilazi japanskom tankeru nakon čega jedna osoba uklanja objekt s trupa broda. Američka vojska smatra da je objekt neeksplodirana mina. Iranski brod približio se tankeru punih osam sati nakon napada i nakon evakuacije posade s njega, piše CNN, a američke vlasti smatraju da su Iranci pokušavali ukloniti preostale mine i tako sakriti dokaze.

Jedan američki dužnosnik također je izjavio da je više iranskih brodova viđeno na području na kojem su napadnuti tankeri.

"SAD i naši partneri u regiji poduzet će sve potrebne mjere kako bi obranili sebe i svoje interese. Današnji napadi su jasna opasnost za slobodu mora i slobodnu trgovinu", stoji u priopćenju uz objavljenu snimku.

SAD šalje razarač

Američka vojska priopćila je da je uputila razarač Mason na mesto napada. U priopćenju se navodi da Washington nije zainteresiran da se angažira u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese. 

Japan: Vidjeli smo leteće objekte

Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli "leteće objekte" prije eksplozije. Direktor brodara "Kokuka Sangyo" Yutaka Katada kazao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous s 25.000 tona metanola dva puta napadnut, no zanijekao je da je pogođen torpedom.

Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati, a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije.

Tanker sada tegljači vuku do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran odbacuje optužbe

Iran je, s druge strane, u četvrtak "kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje" Washingtona prema kojima je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Iranska misija pri UN-u je u izjavi optužila SAD i njegove regionalne saveznike za "ratno huškanje".

"Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. lipnja i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima", navodi se u izjavi.

"Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna nazočnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaljeva", navodi se u izjavi.

Narasla cijena nafte

Napad na tankere podigao je cijene nafte te je potaknuo zabrinutosti oko novih sukoba između Irana i Sjedinjenih Država. U napadima na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu jedan je zapaljen, a oba napuštena plutaju morem, objavili su brodovlasnici, dok su cijene nafte skočile četiri posto zbog straha za opskrbu energentima s Bliskog istoka.

Brod Front Altar gori u vodama između zaljevskih zemalja i Irana nakon eksplozije koju je prema jednom izvoru izazvala magnetna bomba. Posadu norveškog tankera pokupio je brod koji se našao u blizini i prebacio je na iranski spasilački brod.

Drugi tanker, u japanskom vlasništvu, napušten je nakon što ga je najvjerojatnije pogodio torpedo, objavila je tvrtka koja ga je unajmila. Posada je također evakuirana. Front Altar, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Tanker je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bernhard Schulte Shipmanagement, tvrtka koja je unajmila japanski brod Kokuku Courageous, objavila je da je taj tanker prevozio metanol iz Saudijske Arabije u Singapur. 

Svi mornari spašeni

Iranski spasilački brodovi pokupili su sva 44 mornara s dva oštećena tankera i prebacili ih u iransku luku Jask, objavila je novinska agencija Irna.

To su drugi takvi napadi u posljednjih mjesec dana blizu Hormuškog tjesnaca, glavnog strateškog pravca za svjetsku opskrbu naftom.

SAD i Saudijska Arabija optužili su Iran za prošlomjesečni napad na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, što Iran odbacuje.

Kina poručuje da nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu

Nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu, poručilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvavši na dijalog te da sve strane budu suzdržane nakon napada na naftne tankere u tim vodama. 

Kina je iznimno zabrinuta zbog rasta tenzija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang. 

"Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu", kazao je Geng tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom uspjeti riješiti svoje nesuglasice. 

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama i mir i stabilnost."

Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki, dodao je. 

Ministarstvo je ranije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Ruhaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji. 

"Kina je oduvijek gledala na iransko-kineske odnose iz strateške i dugotrajne perspektive", parafraziralo je ministarstvo Xija ne osvrnuvši se izravno na tenzije u Zaljevu. 

Norveška nije sigurna, a Britanija vjeruje američkim optužbama protiv Irana

Norveška ističe kako je "prerano" za zaključak o tome tko je odgovoran za napad na dva tankera u Omanskom zaljevu, od kojih je jedan norveški, nakon što je SAD za te eksplozije u četvrtak optužio Iran, piše agencija dpa, dok britanski ministar vanjskih poslova ističe da "nema razloga ne vjerovati" Washingtonu. 

"Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran, a veoma sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji", rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide za norvešku javnu televiziju NRK.

Upozorila je kako je potrebno "jako malo" da situacija eskalira, prenosi dpa. 

Jedan od brodova pogođenih u četvrtak je norveški tanker Front Altair. Soreide je dodala kako je norveška pomorska agencija pozvala norveške brodove u regiji da pojačaju svoje sigurnosne mjere. 

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u petak je rekao kako nema razloga sumnjati u američku procjenu da je Iran odgovoran za te napade. 

"Donijet ćemo svoju neovisnu procjenu, imamo proceduru za to, no nemamo razloga ne vjerovati američkoj procjeni. Naš je instinkt vjerovati im jer su naši najbliži saveznici", rekao je britanski ministar za BBC radio, prenosi Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara