Amerikanci masovno uništavaju svoje Nike tenisice. Zašto?

Amerikanci masovno uništavaju svoje Nike tenisice. Zašto?
Screenshot: Twitter

SVE više ljudi u Americi uništava svoju Nike odjeću i obuću, a snimke objavljuju na internetu. Razlog je - politika.

Naime, time izražavaju svoj protest jer je Nike, svjetski poznati proizvođač sportske odjeće, obuće i opreme, za svoju najnoviju kampanju angažirao Colina Kaepernicka, bivšeg igrača američkog nogometa koji je prije dvije godine izazvao bijes američkih desničara jer je ostao sjediti na klupi za igrače tijekom izvođenja američke himne.

Nogometaš koji je klečao za vrijeme izvođenja himne

Kad su Kaepernicka pitali zbog čega nije ustao za vrijeme izvođenja himne, rekao je kako se radi o njegovom prosvjedu zbog niza policijskih ubojstava nenaoružanih crnaca. Nogometaš je cijele sezone nastavio klečati tijekom izvođenja himne, a iako sljedeće sezone nije potpisao ni za jedan klub, nekolicina drugih nogometaša je potaknuta njegovim primjerom nastavila s istom praksom.

Nova Nikeova reklamna kampanja, koja je krenula u ponedjeljak navečer, prikazuje fotografiju Kaepernicka uz tekst: "Vjeruj u nešto. Čak i ako to znači žrtvovanje svega."

Praksu klečanja za vrijeme izvođenje himne oštro je kritizirao i američki predsjednik Donald Trump, koji je ustvrdio da se radi o nepoštovanju američke zastave i vojske. 

Spaljuju Nike tenisice i pozivaju na bojkot te korporacije

Nedugo nakon pokretanja nove Nikeove kampanje, po društvenim mrežama počele su se pojavljivati snimke uništavanja Nike tenisica, obuće i odjeće. Na nekim snimkama se vidi spaljivanje Nike tenisica, dok su se drugi odlučili pohvaliti izrezivanjem logotipa Nikea sa svojih čarapa. Neki od prosvjednika pozivaju na bojkot Nikea, a mnogi od prosvjednih postova uključuju i hashtag #JustBurnIt, što je igra riječi usmjerena protiv Nikeovog slogana Just Do It.

Tako je country pjevač John Rich na Twitteru objavio fotografiju svog tehničara, kojeg je opisao kao bivšeg marinca, koji je sa svojih čarapa odrezao poznati Nikeov znak. "Naš tehničar je upravo odrezao Nikeov znak sa svojih čarapa. Bivši marinac. Spremi se Nike i pomnoži to s milijun", napisao je Rich.

Jedan je muškarac na roštilj nabacao hrpu Nikeovih tenisica, zalio ih benzinom i zapalio, da bi na kraju sve ponosno objavio na Facebooku.

Kako piše Business Insider, nije poznato hoće li prosvjed protiv Nikea imati ikakav utjecaj na poslovanje te goleme korporacije, koja je u posljednjoj fiskalnoj godini prijavila prihod od 34.5 milijardi dolara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara