Amerikanci opušteniji prema terorizmu

NAJNOVIJI val terorističkih napada u inozemstvu nije doveo do povećanja zabrinutosti Amerikanaca da bi do sličnih napada moglo doći i u Sjedinjenim Državama, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallup.

Napadi u Saudijskoj Arabiji i Maroku prošlog tjedna, za koje se sumnja da su djelo al Qaede, ipak su utjecali na značajan pad uvjerenja javnosti, sa 65 na 54 posto, da Sjedinjene Države dobivaju rat protiv terorizma.

Od anketiranih, njih 12 posto je reklo kako je teroristički napad na Sjedinjene Države vrlo vjerojatan u sljedećih nekoliko tjedana, što je manje nego u ožujku kada je to vjerovalo 21 posto ispitanika.

Većina Amerikanaca, njih 79 posto, drži da vlada predsjednika Busha dobro štiti Sjedinjene Države od terorističkih napada. Njih 27 posto, većinom demokrata, krivi američku vladu za napade držeći kao i demokratski predsjednički kandidati da se nije dobro suprotstavila terorizmu i zaštitila Sjedinjene Države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda Amerikanci nešto slabije odobravaju kako Bush obavlja svoj predsjednički posao, potpora je sa 69 posto prije dva tjedna pala na 66 posto, to je još daleko iznad 57 posto od prije početka rata u Iraku, kada je Bush imao najmanju potporu od terorističkih napada 11. rujna 2001.

Istraživanje je od ponedjeljka do srijede provedeno na 1.014 odraslih Amerikanaca uz dopuštenu pogrešku od +/- 3 posto.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara