Amerikanci pisali Plenkoviću: Želimo Inu

Amerikanci pisali Plenkoviću: Želimo Inu
Foto: Hina

SLUŽBENO pismo američke tvrtke Castleton Commodities International (CCI), koje je ta tvrtka uputila u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu izražava spremnost da bude novi strateški partner Ine, objavio je Jutarnji list u Magazinu u subotnjem izdanju.

U tekstu u Magazinu, koji prati objavljeni faksimil pisma što ga je 6. ožujka ove godine predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću uputio jedan od predsjednika CCI-a Fabrizio Zichichi, stoji kako Zichichi navodi da je "njegova tvrtka spremna financirati otkup dionica od MOL-a".

CCI fokusiran na trgovanje ugljikovodicima, a među njegovim dioničarima i milijarderi   

Navodi se da je CCI tvrtka fokusirana na trgovanje ugljikovodicima, ali i petrokemijskim proizvodima, metalima i drugim sličnim robama, a među njezinim dioničarima su i neki vrlo poznati američki financijaši, kao što su multimilijarderi Glenn Dubin i Paul Tudor Jones II.

Podsjeća se kako je oko deset mjeseci prije javno iskazao interes za preuzimanje udjela mađarskoga MOL-a u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini i prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin, jedan od najbližih suradnika ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

U ožujku je pak, dodaje se, stigla i druga ponuda - ona američka u kojoj stoji da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske vlade u nizu ključnih sektora - kroz osiguranje financiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerada sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicijskih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".

Magazin piše i kako u pismu ne stoji koliki bi udjel u Ini htjela preuzeti američka kompanija, ali dodaje se, "Zichichi vrlo izrazito nudi hrvatskoj vladi i pomoć pri financiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako navodi da CCI u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihova daljnjega proširenja s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka".

Ipak, kako je ocijenio Magazin, "hrvatska vlada ni sama trenutačno ne zna kakav bi trebao biti novi strateški partner Ine i hoće li ga uopće tražiti". S tim u vezi, podsjeća se da je vlada u prosincu prošle godone raspisala natječaj za angažman savjetnika za proces otkupa Ininih dionica od MOL-a te potragu za novim strateškim partnerom.

Navodi se i da je "početkom travnja ove godine objavljeno da je za taj projekt odabrana ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna bnaka Zagreb po cijeni od osam milijuna eura, ali je zasad nepoznato do kuda je 'dogurao' cijeli proces".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara