INA namjerava sudjelovati u dokapitalizaciji Petrokemije

INA namjerava sudjelovati u dokapitalizaciji Petrokemije
Nikola Cutuk/PIXSELL

UPRAVA INA-e donijela je odluku o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije, uz jednoglasnu podršku Nadzornog odbora, a svoju će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom, priopćila je INA.

"Inina namjera za sudjelovanjem podrazumijeva poduzimanje daljnjih aktivnosti od strane svih uključenih dionika, a kako bi se ispunile pretpostavke pod kojima Ina iskazuje interes za dokapitalizaciju Petrokemije", kaže se u priopćenju.

Sudjelovat će sa 150 milijuna kuna

Dodaje se da će Inino sudjelovanje u dokapitalizaciji iznositi 150 milijuna kuna.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, a kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, ta odluka je važna za dokapitalizaciju tvrtke, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.

Petrokemija je prošlu godinu završila s gubitkom od 146,8 milijuna kuna, što je znatno više u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 87,3 milijuna kuna. Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 1,99 milijardi kuna, i povećani su 3,3 posto u odnosu na 2016., a rasli su i ukupni rashodi, za 6,1 posto, na 2,1 milijardu kuna.

Petrokemija je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj, u 79,85-postotnom je vlasništvu države, ostvaruje godišnji promet od 2 milijarde kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara