Amerikanci povlače stotine vojnika iz Afrike

Amerikanci povlače stotine vojnika iz Afrike
Foto: EPA

AMERIČKA vojska povući će u idućih nekoliko godina stotine svojih pripadnika iz protuterorističkih operacija u Africi kako bi se fokusirala na prijetnje iz Kine i Rusije, objavila je u četvrtak američka dužnosnica.

Pentagon je ranije ove godine stavio Kinu i Rusiju u središte svoje strategije nacionalne obrane, signalizirajući promjenu prioriteta nakon što se više od deset godina fokusirao na borbu protiv islamističkih militanata.

"Procjenjujemo da će smanjenje biti manje od 10 posto u odnosu na 7200 vojnika i da će se dogoditi u idućih nekoliko godina", rekla je glasnogovornica Pentagona Candice Tresch.

Zašto Amerikanci povlače vojnike iz Afrike?

Dodala je da to neće smanjiti aktivnosti protiv nasilnih, ekstremističkih organizacija u nekoliko država, uključujući Somaliju, Džibuti i Libiju.

U ostalim dijelovima regije, uključujući zapadnu Afriku, naglasak će biti na taktičkoj pomoći, savjetovanju i razmjeni obavještajnih podataka.

Neimenovani dužnosnik rekao je da će se vojnici povlačiti u iduće tri godine i to iz Kenije, Kameruna i Malija.

Aktivnosti američke vojske na afričkom kontinentu našle su se pod povećalom javnosti kada su lokalni suradnici Islamske države prošle godine u Nigeru iz zasjede ubili četvoricu američkih vojnika.

Odluka Pentagona dolazi u vrijeme kada Kina i Rusija pokušavaju osnažiti svoj utjecaj u Africi.

Otkako je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima 2014., Moskva je potpisala 19 vojnih sporazuma sa zemljama subsaharske Afrike, uključujući Etiopiju, Nigeriju i Zimbabve.

Kina je već dugo ekonomski prisutna u Africi, ali se suzdržavala od vojnog angažmana. No prošle je godine napravila korak u tom smjeru, otvorivši u Džibutiju prvu vojnu bazu izvan Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara