Amerikanci zatvaraju Željezaru Sisak: Što će biti s 1130 radnika?

Amerikanci zatvaraju Željezaru Sisak: Što će biti s 1130 radnika?

Foto: Cmccroatia.com

AMERIČKA firma Commercial Metals Company (CMC) na službenim je internetskim stranicama najavila da se povlači iz Željezare Sisak. Ova kompanija sa sjedištem u Teksasu preuzela je Željezaru Sisak 2007. godine.

No, očito su zaključili kako se nije radilo o isplativom projektu, s obzirom da su objavili da će "iz Željezare izaći prodajom ili zatvaranjem". Sisačka Željezara upošljava 1130 radnika, koji su se tako preko noći našli na rubu otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci najavljuju da će zatvoriti postojeću knjigu naredbi, te se kroz narednih nekoliko mjeseci povući iz željezare. Ukoliko u tom razdoblju pronađu kupca, sisačka Željezara možda i ostane otvorena. U suprotnom, više od tisuću ljudi naći će se na ulici.

"Usprkos fokusiranim naporima i znatnom napretku poslovanja u zadnjih nekoliko kvartala, zaključili smo da bi postizanje održive profitabilnosti zahtijevalo dodatno vrijeme i investicije u proizvodnju koja nije naš 'core business'. Ovo je bila teška odluka, do koje smo došli nakon podrobne analize tržišta i naših proizvodnih kapaciteta. Vjerujemo da će kapital i upravljačka pozornost koji se trenutno troši na naše operacije u Hrvatskoj biti bolje iskorišteni u drugim poslovima", kaže direktor CMC-a Joe Alvarado.

U priopćenju CMC-a također stoji da će zatvaranje Željezare Sisak nužno rezultirati smanjenjem broja radnika za 1130. To nisu jedini otkazi koje CMC dijeli; u ostalim svojim postrojenjima diljem svijeta rješavaju se dodatnih 350 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara