Amnesty International optužio vladu Nikaragve da namjerno ubija protivnike

Amnesty International optužio vladu Nikaragve da namjerno ubija protivnike
Foto: EPA

AMNESTY International u četvrtak je optužio nikaragvansku vladu da sve snažnije "hotimičnom smrtonosnom" strategijom guši protuvladine prosvjede što uključuje pogubljenja bez suđenja, mučenja i samovoljna uhićenja.

Javljaju o 322 ubijene osobe do 18. rujna

Od početka lipnja, vlada nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege pojačala je strategiju temeljenu na tome da se policija i provladine skupine naširoko i nekritično koriste smrtonosnom silom, stoji u izvješću objavljenom šest mjeseci nakon prosvjeda protiv reforme socijalnog sustava koji su završili nasiljem 18. travnja.

"Ne samo da se predsjednik Ortega koristi policijskom silom za samovoljna uhićenja i mučenja demonstranata nego i provladinim skupinama koje su teško naoružane za ubijanje, ranjavanje i zastrašivanje svih koji se usude ustati protiv njegove represivne strategije", rekla je Erika Guevara-Rosas, direktorica ogranka Amnesty za Amerike.

Do 18. rujna ubijene su 322 osobe, od kojih su 22 policajca, a više od dvije tisuće ljudi je ranjeno, navodi Amnesty. Nikaragvanske skupine za ljudska prava tvrde da je ubijeno 512 osoba, a vlada priznaje smrt 200 ljudi.

Provladine naoružane skupine

Vlasti se sve više koriste provladinim skupinama naoružanim vojničkim oružjem, kaže Amnesty.

"Iako su neki prosvjednici rabili bombe kućne izrade, a manjina navodno i vatreno oružje, to nije opravdanje da vlasti naširoko, nerazmjerno i nekritički pribjegavaju smrtonosnoj sili protiv svih prosvjednika", kaže Amnesty.

U izvješću su navedeni slučajevi šest pogubljenja bez suđenja, sedam slučajeva samovoljnih uhićenja i najmanje 12 slučajeva mogućeg mučenja. Neke žrtve i mjesec dana nakon ispitivanja imaju tragove tjelesnih ozljeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara