Analitičari o Crnoji: Vlada je impotentna, sad će štafetu ideološkog strašila preuzeti netko drugi

Analitičari o Crnoji: Vlada je impotentna, sad će štafetu ideološkog strašila preuzeti netko drugi

Foto: FAH

DRAMU oko smjene ministra branitelja Mije Crnoje koja se protegnula na puna dva dana komentirali su nam politički analitičari, koji su zaključili kako je ovaj potez itekako naštetio Vladi koja još nije ni počela s pravim radom i donošenjem važnih odluka.

"Bio kriv ili ne, u zemljama EU vrijedi pravilo nulte tolerancije prema nosiocima javne vlasti kad je u pitanju griješenje o proračunski novac. Sjetimo se kako je švedska ministrica odstupila jer je na službenu karticu kupila čarape, iako je odmah vratila novac. Ako želimo biti ozbiljna zemlja EU, onda ne smijemo dopuštati ovakve stvari.

Sama činjenica da je prijavljen u Samoboru, a živi u Zagrebu, bez obzira na sve drugo, iziskuje od njega ostavku. Kad se nađete u takvoj situaciji, problem morate rješavati brzo jer se samo komplicira i stvara dojam da neka pravila za nekog ne vrijede", kazao je Davor Gjenero.

Razbijen "medeni mjesec"

Srećom, kaže, maknuo se iz Vlade, ali je razbio medeni mjesec kojeg je Vlada mogla imati s javnošću dok nije donijela nijednu odluku.

"Bez obzira postoji li razlog za krivičnu odgovornost ili ne, svaki prekršaj kojeg neki državni dužnosnik počini mora biti sankcioniran.

To se moralo riješiti puno kraće. Premijer si mora osigurati da bude miran i upravlja, a ne da se izgubi 24 sata vremena na stvari za koje se zna kako trebaju završiti.

Neće im koristiti u svakom slučaju. Svaki put kad nešto krivo krene to vas slabi, pogotovo jer se to dogodilo u vrijeme koje još nije ni konfliktno razdoblje kao što će to biti u vrijeme sastavljanja proračuna", rekao je Gjenero.

"Sad će štafetu ideologijskog strašila preuzeti netko drugi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je također prokomentirao situaciju oko Crnoje, ističući kako se sve činilo premalo i prekasno.

Ovo je, smatra, jako naštetilo Vladi i ona se pokazala impotentnom. Naglasio je kako uz sve ovo Vlada sad protiv sebe dobiva i dio desničara.

"Dobro znamo da su postavili Crnoju i Hasanbegovića da zadovolje dio radikalne desnice", ustvrdio je Puhovski, dodajući kako je Crnoji trebalo dati mogućnost da sam da ostavku i to odmah.

"No, ovo je pokazalo kako Vlada nema kapacitet odlučivanja i da ona ne vlada. Karamarko, primjerice, ne smatra da je laganje diskvalificirajuće za ministra, a dokazano je da je Crnoja lagao. To nije pitanje harange nego laži. Sjetite se Clintona, ne zbog onog što je radio s Monikom, nego zato što je lagao u javnosti. To se ne radi", kazao je Puhovski.

Činjenicu da je Vlada konzultirala pravne eksperte nazvao je besmislicom.

"Čovjek je lagao. Rekao je par stvari koje nisu istinite, rekao je da je tražio građansku dozvolu, a nije. Trebao je odmah dati ostavku, a kad već nije, bilo je nužno da ga smijene, a ne na kraju sve označiti kao da je to njegova odluka", naglasio je Puhovski.

Dodao je i kako Crnoja zapravo i nije bio pravi ministar.

"Njegova funkcija je bila da bude ideologijsko strašilo, on je tu funkciju imao par dana, a sad će štafetu predati nekom drugom", zaključio je Puhovski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara