ANALIZA Sjeverna Koreja žestoko provocira, ali iza svega stoji dobro razrađen plan

ANALIZA Sjeverna Koreja žestoko provocira, ali iza svega stoji dobro razrađen plan

Foto: FaH/YouTube

JUČERAŠNJE sjevernokorejsko ispaljivanje rakete preko teritorija Japana aktiviralo je sustav uzbune, pa je tako javna televizija slala upozorenja građanima da se sklone na sigurno, dok su na ulicama sirene oglasile opasnost i pozvala građane da nađu zaklon.

>> Sjeverna Koreja ispalila raketu preko japanskog kopna, proglašena uzbuna: "Idite u skloništa"


Program javne televizije nakratko je prekinut da bi se pročitalo upozorenje građanima da se sklone u čvrste objekte ili podzemna skloništa.

Projektil je preletio teritorij Japana i završio u Pacifiku, ali nema sumnje da se radilo o provokaciji kakva nije viđena od 2009. Te godine Sjeverna Koreja ispalila je svoj posljednji balistički projektil koji je preletio Japan.

Zašto baš sada?


Zašto se režim Kim Jong Una baš sad odlučio na ovakvu provokaciju? Jedno je sigurno - tajming nije slučajno odabran jer se upravo ovih dana u Južnoj Koreji održavaju velike vojne vježbe tamošnje i američke vojske, u kojoj sudjeluje 67.500 vojnika.

Radi se o 13. testiranju projektila koje je Sjeverna Koreja izvela ove godine. Iako projektil nije bio usmjeren prema američkom pacifičkom teritoriju Guamu, što su kao mogućnost nedavno najavljivali u Pjongjangu, nema sumnje da će lansiranje projektila preko teritorija Japana biti golemi izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodi Time u svojoj analizi.

Konkretni američki vojni odgovor na jučerašnju provokaciju Sjeverne Koreje zasigurno ne bi naišao na pozitivnu reakciju u međunarodnoj zajednici jer Amerika nije bila direktno ugrožena. Takav odgovor Amerike samo bi dodatno ojačao dojam o SAD-u kao agresorskoj zemlji.

S druge strane, ako SAD ne odgovori na jučerašnje ispaljivanje projektila preko Japana, nema dvojbe da će savezništvo SAD-a i Japana oslabjeti. Podsjetimo, japanski premijer Shinzo Abe nazvao je jučerašnju sjevernokorejsku provokaciju "neviđenim činom" te "ozbiljnom prijetnjom bez presedana koja nanosi veliku štetu miru i sigurnosti u regiji".

Odmah nakon što je detektiran projektil iznad Japana, Abe i Trump razgovarali su telefonom 40-ak minuta. Lansiranje je, podsjeća Time, u Južnoj Koreji i Japanu dodatno potaknulo javne pozive da obje zemlje ojačaju svoje defanzivne kapacitete, ali i one ofenzivne, čemu se pak snažno protivi Kina.

"Vraški dobro isplaniran potez"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na neki način se radilo o vraški dobro isplaniranom potezu", rekao je u razgovoru za Time profesor Stephan Haggard, stručnjak za Koreju s Učilišta za globalnu politiku i strategiju iz San Diega, pa dodao: "Zabili su klin između Seula, Washingtona i Pekinga".

Jučer je, prije sjevernokorejskog lansiranja projektila preko Japana, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao vojsku da uspostavi sustav koji bi mogao izvesti brzi raketni napad u slučaju nove sjevernokorejske provokacije ili pak otvorenog napada na Južnu Koreju. Moon je naglasio potrebu za "brzim prebacivanjem u ofenzivu u slučaju da Sjeverna Koreja pokuša isprovocirati vojni sukob".

Južna Koreja trenutno raspolaže jednom baterijom američkog proturaketnog sustava THAAD, čemu se pak oštro protivi službeni Peking i to toliko da organizira bojkot južnokorejskih proizvoda u Kini.

Peking zagovara tzv. sustav "dvostrukog zamrzavanja" (double freeze), po kojem bi Washington i Seul prekinuli praksu održavanjem zajedničkih vojnih vježbi na Korejskom poluotoku, dok bi Sjeverna Koreja zauzvrat prestala izvoditi nuklearna i raketna testiranja. Južnokorejski premijer rekao je kako je spreman pregovarati o takvom rješenju "ako uvjeti budu dobri".

No jučerašnja sjevernokorejska provokacija ispaljivanjem projektila preko japanskog teritorija gotovo sigurno će uništiti ideju "double freeze" sustava.

Nema šanse da nakon ovog Južna Koreja pristane na smanjenje obrambenih sposobnosti


"Kako sada Južna Koreja koja se suočava s egzistencijalnom prijetnjom, može pristati na smanjenje svojih obrambenih sposobnosti i spremnosti i tako potkopati svoje kapacitete za odgovor na sjevernokorejske prijetnje? To se neće dogoditi", rekao je za Time Daniel Pinkston, stručnjak za Istočnu Aziju sa sveučilišta Troy u Južnoj Koreji.

Jučerašnje ispaljivanje projektila preko Japana razotkrilo je i slabosti u japanskom obrambenom sustavu, navodi Time. Iako japanske mornaričke obrambene snage raspolažu američkim sustavom za rušenje balističkih projektila, jučer nisu ni probali srušiti projektil koji je ispaljen iz okolice Pjongjanga te je letio čak 2700 kilometara na visini od 550 kilometara.

U Japanu će nesumnjivo nakon jučerašnje provokacije biti sve glasniji oni koji traže da ta otočna zemlja razvije vlastiti sustav za proturaketnu obranu, što će vjerojatno još pogoršati odnose Tokija i Pekinga.

Kim Jong Un zabio klin među saveznike, ali ne bez rizika


Iako je lansiranjem projektila preko Japana Kim Jong Un uspio zabiti novi klin između Japana, Kine i SAD-a, jučerašnji potez nije bio bez rizika za sjevernokorejskog diktatora. Postojala je mogućnost da projektil pogodi ribarsku ili vojnu brodicu u Pacifiku, baš kao i šansa da se raketa raspadne u zraku i krhotinama zaspe civile u Japanu. No 33-godišnji vođa Sjeverne Koreje ni u jednom trenutku nije pokazao ni najmanju namjeru da odustane od razvijanja projektila dugog dometa naoružanih nuklearnim bojevim glavama koji bi mogli dosegnuti američko tlo.

"Čak i kad bi Amerika prestala postojati, ideologija Sjeverne Koreje zasniva se na samoodržanju, sili i nuklearnom oružju. Sve dok na svijetu postoji ijedna nuklearna sila, oni misle da takvo oružje treba i njima", zaključio je Pinkston.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara