Analiza: Osam razloga zašto je Kosor gora od Sanadera

Analiza: Osam razloga zašto je Kosor gora od Sanadera

Tekst: I. Ćimić
Foto: vlada.hr


1. EUROPSKA UNIJA Opća je ocjena kako je nakon odlaska Sanadera, Kosor širom otvorila vrata ulaska Hrvatske u Europsku uniju. No ta tvrdnja daleko je od istine. Uostalom, blokade europskih zemalja i dalje su na snazi kao u vrijeme Sanaderove vlade i to u poglavlju pravosuđe i temeljna prava što je izravna posljedica pogrešnih odnosno neistinitih tvrdnji Jadranke Kosor. Naime, prije godinu dana potpredsjednica Vlade Kosor govorila je o tome kako topničkih dnevnika nema. U veljači prošle godine, 15 dana kasnije od te izjave još odlučnije tvrdila da ih možda ipak ima. Sve se otvorilo u ožujku kada je sama priznala, pritisnuta EU da dnevnici postoje i da se za njima traga. Ako je slovenska strana optuživala Sanadera za prijetvornost, onda Bruxelles ima pravo imati rezervu prema Kosor. Uostalom da je tome zaista tako i da postoje rezerve prema Kosor dokazuje i činjenica da je i dalje još uvijek aktualna blokada zbog Haaga. Što se Slovenije tiče, bez obzira na koketiranja na relaciji Pahor - Kosor i simpatije koje su uporno promovirali Jadrankini spin mediji malo se govori i piše kako Slovenci i dalje blokiraju tri poglavlja. Jedno od njih je i izuzetno bitno o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici koja je moralo biti i prije otvoreno s obzirom na to da je potpisivanjem arbitražnog sporazuma sa Slovenijom Hrvatska riješila granične nesporazume. U odnosu na Sanadera, Kosor je zaista riješila dio problema, no cilj, a to je završetak pregovora i ulazak u Europsku uniju i dalje je (pre)daleko.

2. GOSPODARSTVO Premijer Ivo Sanader imao je dovoljno snage ili drskosti (kako vam drago) predstaviti javnosti deset antirecesijskih mjera koje su od strane stručnjaka bile dočekane sa podsmijehom. Da su ekonomisti-kritičari Sanadera bili u pravu, dokazano je vrlo brzo jer od deset mjera zaživjela je samo jedna i to rebalans. Za razliku od njega Kosor nema tu snagu ni odlučnost, a čini se ni ideju prezentirati narodu program izlaska iz krize već se sve rješava dodatnim zaduživanjem koje se opet predstavlja kao neupitni uspjeh. Kosor, upitana nedavno da pokaže svoj program, sama je rekla da je njen program čitav niz (nepoznatih) mjera, a svaki tjedan izaći će nova. Fond za gospodarstvo kao i stambeni krediti već su pokazali svoje slabosti, odnosno da ne mogu riješiti goruće probleme, a čini se da i stižu prekasno. Dok je Sanader imao nešto što se zvalo gospodarski program, a i neke konkretne poteze, koliko god oni bili loši, sama Kosor priznala je da bi bila sretna i zadovoljna da joj jedna od šest mjera (za koje još uvijek ne znamo koje su) uspije. Uostalom izmučena Hrvatska koja je davno prešla psihološku granicu od 300 tisuća nezaposlenih, s rastućom likvidnosti i vanjskim dugom većim od 42 milijarde više nema vremena za eksperimente. Svakako ne one po principu "jedan od šest".

3. KORUPCIJA Jedan od tri glavne opsesije Vlade Jadranke Kosor svakako je borba s korupcijom i to, kako ona voli reći " borba s korupcijom i to tko god to bio i odakle god on dolazio". No, unatoč medijskom spinu, utakmica između Sanadera i Kosor na terenu korupcije u najmanju ruku bila bi neriješena. Kosor je zapravo dala odriješene ruke istražnim organima, no činjenica je isto tako da je glava hobotnice ostala netaknuta. Polančec je sišao s vlasti, ali nije procesuiran, sam Sanader i dalje je netaknut, ministar Kalmeta i dalje vodi ministarstvo te sjedi "s desna" Kosor. U svojem mandatu Sanader se isto tako kitio perjem antikorupcijskih afera od Maestra odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju koji je doživio sudski epilog, pa do niza otkrivanja korupcije u zdravstvu do procesuiranja unutar samog suda kao i do finala akcije Index na sveučilištima. Kada je barem riječ o vrhu korupcijskog lanca Sanader i Kosor imali su isti uspjeh. A to je - nula. Ni jedna velika riba, od doba privatizacije od danas nije završila iza rešetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. IMIDŽ Sanader je bio obilježen nizom afera, a danas ga javnost percipira kao glavu korupcijske hobotnice. Njegova vladavina kao i počeci umnogo nalikuju današnjoj percepciji Kosor, kao spasitelja i ubacivača Hrvatske u Europu. No pozitivan imidž Kosor počeo se rušiti baš po Sanaderovu principu. Na bahatosti i zabrani bilo kakve kritike! Sanader je svaku kritiku doživljavao kao napad na Hrvatsku, dok je Kosor dodala još jednu dimenziju, napad na žene. Sanader se ljutio na medije zbog priče o satovima, Kosor sikće na priču o broševima. Sanader je u situaciji kada je Hrvatska plesala na rubu bankrota kupovao skupocjene BMW, dok Kosor u vrijeme najveće nezaposlenosti u Saboru zahtjeva da je se pita o njenim najvećim uspjesima. Priče o njenom stanu iz kojeg je izbačen branitelj prebacuje kao podmetanja oporbe, a u spin je bio uključne i sam vrh DORH-a koji je u roku dva dana izdao priopćenje da je sve legalno. No, ako je možda i legalno, nije i moralno, a to je ono što je mučilo Sanadera na večeri u Veroni.

5. PROSVJEDI I LAŽNA OBEĆANJA Sanader je prosvjede i izlaske na ulice rješavao lažnim obećanjima. Uostalom sjetite se onih posljednjih od štrajka sindikata koji je rezultirao potpisivanjem sporazuma. Sporazum Vlade i Sindikata danas se ne poštuje i to pod izlikom "novonastale situacije". Odnosno gospodarske krize, koja gle čuda, tada nije postojala. Glavni pregovarač bila je upravo Kosor. U lipnju tako je, sjetite se, prevarila seljake i poljoprivrednike koji su s traktorima ušli u Zagreb. Godinu dana kasnije ti isti traktoristi ponovno su izašli na ulice tražeći da im se ispuni obećano. Umjesto konkretne stvari (čitaj novca) dobili su obećanja, neki i batine. Ako se nastavi Kosor-Sanaderovska politika odnosno ovakav HDZ ostane na vlasti mogli bi reprizu traktora na ulicama, granicama i prometnicama gledati opet za koji mjesec ili godinu.

6. VODSTVO Sanader je vodio čvrstom rukom HDZ. Dok je Sanader govorio, svi su šutjeli. Primjerice kao u onom slučaju kada je dao preporuku državnim tvrtkama da rade s određenom tvrtkom. Nikome Sanader nije prislonio pištolj u glavu, niti zaprijetio, već je samo predložio -preporučio. U zamjenu za poslove imali su njegovu vječnu zahvalnost i osiguranu fotelju. Po sličnom principu vlada i Kosor. Sanader se odmetnuo od HDZ-a, Kosor je napravila glasovanje, a svatko onaj tko nije bio za brisanje dojučerašnjeg vođe marginaliziran je iz stranke. Onaj tko je bio za Kosor kupio je ostanak u fotelji. Pa, čak i notorna Bianca Matković za koju u samoj Vladi službeno kažu da ništa ne radi ostala je u fotelji samo jer je bila - suzdržana. Kako je Sanader okupljao one koji su mu podilazili tako radi i Kosor. Uostalom, jedna od najvećih braniteljica lika&djela Kosor, koja se ne libi zvati urednike i direktore televizija kada vidi prilog koji nije po volji premijerke instalirana je na čelo mladeži te stranke. Takve je volio i Sanader. Bolje podoban nego sposoban.

7. ODNOS S KOALICIJSKIM PARTNERIMA Sanader i Kosor apsolutno su isti prema odnosima s koalicijskim partnerima. Jednostavno kada ocijene da im je pojedini koalicijski partner nije više potreban, rješti će ga se brzinom svjetlosti i pregaziti sve ono potpisano (čitaj HSU). I Kosor i Sanader glavne odluke Vlade drže u tajnosti od svojih koalicijskih partnera u Vladi i ne vole objašnjavati svoje poteze. Za onog koji javno kaže da mu to ne smeta, Kosor voli reći da je sigurna da neće dobiti "beštek u leđa". Za one koji je otvoreno kritiziraju u vlasti Kosor će reći da su "mladi i neozbiljni". Na kraju ni kod Sanadera a danas kod Kosor koalicijski partneri tek su ukras, potrebni broj na semaforu Sabora.

8. SOCIJALNI PARTNERI Za pregovore i čuvanje škrinje "nacionalnog nezadovoljstva i bunta" i u Sanderovo vrijeme bila je zadužena Kosor, koja je samo nastavila svoju i Sanaderovu politiku. Kao što je Sanader mrtav hladan beskrupulozno u sred gospodarske krize nelegalno smanjio izračun minimalne plaće za 200 kuna, tako je Kosor u jeku rastuće stope nezaposlenosti omogućila Zakon prema kojem je moguće gotovo u beskraj produljivati "ugovor na određeno vrijeme" te kojim je omogućeno lakše izdavanje otkaza. Taktika Kosor i Sanader kada je riječ o sindikalcima ostala je ista a to je ili prijetnja medijima koji se raspišu o koruptivnim sindikalcima ili po sistemu "zavadi pa vladaj". Sanader je sa socijalnim partnerima "brisao pod", a slično, možda još i gore, čini i Kosor. Uostalom, osim lažnih obećanja ni Sanader se ne bi sjetio bolje pljuske sindikalcima od one da prvog čovjek poslodavaca odnosno HUP stavi u resor u koji spada i resor "rada".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara