"Anđeo smrti" pacijente ubijao iz samilosti

27-GODIŠNJI Bavarac Stephan Letter, prozvan nadimkom "Anđeo smrti", jučer se pojavio pred sudom koji ga tereti za ubojstvo 29 pacijenata bavarske klinike Sonthofen u razdoblju od siječnja 2003. do srpnja 2004. godine, kada je u njoj radio kao medicinski tehničar.

Britanski The Independent piše da se Letter pred sudom u Kemptenu pojavio u tamnom odjelu i sivoj kravati s lisičinama na rukama, te je priznao uzrokovanje smrti kod 12-ero pacijenata čiju je rodbinu molio za oproštenje.

"Znam da sam postupao potpuno suprotno od etičkih načela moje profesije. Pacijentima sam želio pomoći iz spontanih suosjećanja s njima, ali sada shvaćam kako su moji postupci bili katastrofalno pogrešni". - rekao je Letter.

Rodbina i prijatelji pokojnih pacijenata na ove su riječi reagirali šokom i riječima negodovanja, a 26-godišnja unuka jedne Letterove žrtve rekla je kako je njegova izjava "beskrajno groteskna".

Državno tužiteljstvo koje je pokrenulo tužbu protiv 27-godišnjeg tehničara odbacilo je njegovu izjavu kako je svojim postupcima htio osloboditi pacijente patnje i boli.

"Optuženik je htio biti arbitar života i smrti. Žrtve je birao prema vlastitom nahođenju." - rekao je državni tužitelj Peter Koch.

Slučaj je otkriven 2004. godine nakon što je naglo porastao broj smrtnih slučajeva u klinici Sonthofen u kojoj je Letter radio. U nekoliko slučajeva žrtve su umrle svega nekoliko sati nakon primanja u kliniku, a prema Letterovom iskazu, jednog je pacijenta usmrtio na njegov vlastiti zahtjev.

Nakon otkrića slučaja državno je tužiteljstvo zatražilo ekshumaciju i obdukciju tijela 43 pacijenta koji su umrli u klinici za vrijeme dok je osumnjičeni radio u njoj, dok obdukcija nije mogla biti provedena nad tijelima 38 pokojnih pacijenata, koji su nakon smrti kremirani.

Letter je prije više od 18 mjeseci uhićen nakon interne dojave osoblja klinike koje je otkrilo nedostatak veće količine lijeka "listenona" i drugih lijekova za opuštanje mišića. 27-godišnjak je priznao kako je te lijekove uzimao i miješao te je smrtonosne koktele injekcijama ubrizgavao u svoje žrtve.

Iskazi ostalih doktora koji su zaposleni u klinici navode kako je Letter uglavnom birao rad u noćnoj smjeni, pa je zbog toga ostao dugo nezamijećen kao egzekutor pacijenata koje je trebao njegovati.

Jučer je rekao kako ga je prijašnji rad u domovima za starije osobe izložio hororu koji stariji ljudi tamo prolaze, te zbog toga nije želio svojim pacijentima priuštiti takvo iskustvo.

Suđenje "Anđelu smrti" se nastavlja, a očekuje se da će u predviđenom četveromjesečnom procesu svjedočiti više od 80 svjedoka. Bude li osuđen Lettera čeka doživotna kazna zatvora.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara