Angela Merkel: EU i SAD moraju bolje surađivati

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel rekla je kako je Europskoj uniji i SAD-u potrebna bliska, skladna suradnja na područjima regulacije financijskih tržišta, zakona o patentima te u ostalim ekonomskim mehanizmima.

U svom intervjuu za Financial Times, prije svog ovotjednog odlaska u Washington, Merkel je iznijela svoje ciljeve vezane uz šestomjesečno predsjedanje EU te uz jednogodišnje predsjedanje članicama G8.

Merkel je istaknula kako će bliža suradnja između 27 zemalja članica EU i SAD-a povećati tok investicija i trgovinu.

"Na pojedinačnim europskim tržištima smo akumulirali određenu stručnost koju možemo primijeniti na prekooceanskoj razini. Uz rastuću globalizaciju, to može biti dobra baza za prekooceansku suradnju." - rekla je Merkel.

"Moramo pripaziti na to da se ne ocijepimo jedni od drugih, već naprotiv, da se približimo jedni drugima, jer to donosi prednosti objema stranama." - dodala je Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel se osvrnula i na mogućnost da Kina i Japan užu suradnju EU sa SAD-om shvate kao neprijateljsku, te je ocijenila kao "bezrazložnu zabrinutost".

"Izgradnja zidova prema Aziji bi bila potpuno besmislena i sigurno je da to nije u našem interesu." - rekla je Merkel.

Merkel je rekla kako nitko ne treba očekivati da će njemačko predsjedanje EU riješiti sve probleme, no ucrtat će put unapređenju.

Njemački odnosi sa SAD-om su zahladili tijekom mandata bivšeg kancelara Gerharda Schroedera, no došlo je do njihova poboljšanja od kad je Merkel 2005. godine preuzela ulogu kancelarke.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara