Nove zemlje članice ljute jer EU ne rješava problem viza sa SAD-om

NOVE istočnoeuropske članice Europske unije, koje su se bloku priključile 2004., nezadovoljne su jer im Sjedinjene Države nastavljaju nametati vize a Europska komisija, po njima, ne čini dovoljno kako bi to pitanje riješila.

Sjedinjene Države ne traže vize za građane 15 od 25 zemalja EU. Među 15 zemalja čiji građani ne trebaju vize je je 14 starih (osim Grčke), te jedna nova - Slovenija.

Europska komisija upozorila je Washington da bi EU mogla nametnuti vizni režim američkim diplomatima i vladinim dužnosnicima ako Washington ne proširi svoj tzv. "visa waiver" sustav na Grčku i devet novih članica EU.

Komisija je trebala u ponedjeljak, kada se održava Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove, predstaviti ministrima izvješće s preporukom o takvim koracima, ali dokument koji je trebala dobiti od SAD-a i Kanade kasni dva mjeseca, na što je već reagirala Češka, inače veliki saveznik SAD-a.

"Primili smo prekasno informacije od Kanade i Sjedinjenih Država da bi ih uspjeli predstaviti na Vijeću u ponedjeljak", potvrdio je glasnogovornik Komisije Pietro Petrucci.

Rekao je da će to izvješće biti gotovo u drugom tjednu rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je još u siječnju kazala da želi postići napredak prije srpnja i upozorila na mogućnost nametanja sankcija SAD-u.

"Imamo vrlo bliske odnose sa Sjedinjenim Državama i ne možemo razumijeti zašto smo predmet takve diskriminacije", rekao je jedan češki diplomat, naglašavajući da Česi mogu putovati slobodno bilo kamo širom svijeta, samo ne u Kanadu i Sjedinjene Države.

Rekao je da je Prag razočaran što EU nije aktivirala klauzulu po kojoj sve zemlje članice trebaju podupirati onu ili one koje su izložene diskriminaciji.

"Ovo se događa već dvije godine i Unija još uvijek nije aktivirala klauzulu solidarnosti", rekao je češki diplomat.

"Ili će nam EU pomoći u tome ili ćemo izaći iz sustava i unilateralno uvesti vize, što će naravno dovesti do pokretanja procedure EU protiv nas", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara