Anita Nosić dala intervju, kaže da je slučajno kupila stan kod stana Vase Brkića

Anita Nosić dala intervju, kaže da je slučajno kupila stan kod stana Vase Brkića
Foto: Facebook, Ivo Cagalj/PIXSELL

ANITA NOSIĆ, HDZ-ova načelnica Lovreća, u središte javnosti je došla jer je stan u Zagrebu kupila uz subvenciju APN-a, premda živi u očevoj vili s bazenom. Potom se ispostavilo da je zbog te kupovine koja se subvencionira novcima poreznih obveznika ipak promijenila prebivalište na zagrebačku adresu, zbog čega je u pitanje došla njena funkcija načelnice. Nakon što se neko vrijeme odbijala izjasniti o cijeloj aferi, Nosić je progovorila za Slobodnu Dalmaciju.

"Iznimno mi je žao što su i moje mjesto i mještani moje općine bili na udaru svih medija"

"Javna sam osoba te sam itekako svjesna da sam kao takva izložena medijima i interesu javnosti. Najviše me zasmetala činjenica što su mediji posljednjih nekoliko dana priču o meni i kupljenom stanu stavljali u kontekst imovine koju posjeduje moj otac. Meni je obitelj jako važna, a ona se ni kriva ni dužna našla u središtu političkih i medijskih obračuna. Također, iznimno mi je žao što su i moje mjesto i mještani moje općine bili na udaru svih medija", požalila se novinaru Slobodne Dalmacije na početku intervjua.

"Što se mene tiče, problema nema, surađivat ću sa svim institucijama"

Što se pak tiče pozicije načelnice Lovreća, Nosić tvrdi da ni njoj nije jasno što se događa.

"Iz Zagreba me nitko nije zvao (bio je četvrtak - op.a.) niti sam se s ikim čula. Znam ono što pročitam u medijima", objasnila je Nosić referirajući se na dopis Ministarstva uprave objavljen u medijima u kojem piše kako oni ne mogu smijeniti Anitu Nosić, ali i kako je više ne smatraju načelnicom. 

"Što se mene tiče, problema nema, surađivat ću sa svim institucijama, dostavit ću sve potrebne podatke koji se od mene budu tražili te ću, nakon što zaprimim službenu odluku, po njoj i postupiti", rekla je Nosić.

"Ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini"

"Zasigurno ću iskoristiti pravo da i pred institucijama iznesem svoju stranu priče. Naime, ja kroz cijeli mandat nisam prestala prebivati u svojoj općini, a to svakako mogu i dokazati. Ali, ponavljam, još čekam službenu odluku. Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta", rekla je Nosić.

"Ja uistinu nikad nisam otišla iz Lovreća i to je lako provjerljiva činjenica. Sve ostalo je pravni nesporazum"

"Nisam rekla da nisam kriva jer očito nisam smjela promijeniti prebivalište, no ja uistinu nikad nisam otišla iz Lovreća i to je lako provjerljiva činjenica. Sve ostalo je pravni nesporazum. U trenutku donošenja odluke o kupnji stana vodila sam se, naime, za pravnim savjetima, a na nadležnim tijelima je da provjere pravnu stranu cijeloga slučaja i da na temelju uvida donesu odluku, a ja ću je poštovati. Ipak, ponavljam, tijekom cijelog procesa kupnje stana slušala sam savjete pravnika i ispunjavala uvjete koje je APN napisao u javnom pozivu objavljenom u rujnu 2017. godine", rekla je Nosić te nastavila iznositi svoje objašnjenje.

"U javnom pozivu koji je tada objavljen i na koji sam ja aplicirala kao uvjet nije bila navedena obveza promjene prebivališta. Ta stavka pojavljuje se tek nakon sklapanja ugovora. Tek tada je, dakle, bila navedena obveza prijave prebivališta, pri čemu sam pravno savjetovana da formalna prijava prebivališta u drugom mjestu nije u suprotnosti s obnašanjem dužnosti u općini u kojoj živim i radim cijeli život", rekla je Nosić, no nije navela tko ju je pravno savjetovao.

"Ono što ja tvrdim, a to mogu i dokazati, činjenica je da ni u jednom trenutku nije došlo do prestanka trajnog nastanjenja u Lovreću, gdje sam obnašala dužnost načelnice", uporno je tvrdila Nosić.

Tvrdi da je stan kupila bez korištenja ikakvih političkih povlastica

Dodala je i kako je stan kupila bez korištenja ikakvih političkih povlastica.

"Prijavila sam se kao svaki drugi građanin koji zadovoljava tražene uvjete. Moja načelnička plaća, naime, nije tko zna kakva, to je razina plaće nastavnika u osnovnoj školi, ne može se načelnik u Lovreću obogatiti", potužila se Nosić.

"Kao i svaka mlada osoba imam želju živjeti u vlastitoj nekretnini i tako riješiti svoje stambeno pitanje. To je razlog zašto sam se prijavila za APN", rekla je Nosić te potom objasnila da je ključan moment u kojem se cijela afera dogodila.

Tvrdi da je afera rezultat političkog obračuna

"Način na koji se cijela ova priča odvija i trenutak u kojem je postala tema govori mi da je to dio neke veće priče koja nema previše veze sa mnom. Najgore je što se moja obitelj našla u središtu političkog obračuna. To ne bih nikome poželjela", rekla je, no nije dalje pojasnila.

Odbila je kazati i za koga će glasati na predstojećim izborima unutar HDZ-a.

"Milijan Brkić je dugogodišnji prijatelj mog oca"

Potvrdila je i da je bliska s Milijanom Brkićem, trenutačnim stranačkim zamjenikom Andreja Plenkovića. Naime, njezino se ime bilo pojavilo u aferi Prisluškivanje, iz koje je Brkić ipak na kraju izašao neokrznut.

"Milijan Brkić je dugogodišnji prijatelj mog oca, znaju se još iz vremena rata. Osim toga, Brkić i ja smo stranački kolege”, pojasnila je. 

"Teško je u Zagrebu naći stan a da nije u blizini neke poznate osobe"

A na pitanje novinara kako to da je njezin zagrebački stan u blizini Brkićevog, odgovorila je:

"Teško je u Zagrebu naći stan a da nije u blizini neke poznate osobe. U trenutku kupnje nisam znala da gospodin Brkić živi u neposrednoj blizini. Špansko, u kojem se stan nalazi, odabrala sam jer je taj stan bio najbliži onome što sam u tom trenutku tražila i cjenovno prihvatljiv. Ujedno, taj stan sam našla na preporuku rođaka koji je također tamo kupio stan. A kad već spominjete aferu Prisluškivanje, moram reći kako po meni afere nije ni bilo, a ja sam se u više navrata izjasnila da se ne osjećam oštećenom", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara