Annan zatražio oslobađanje izraelskih vojnika

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u srijedu u Jeruzalemu na oslobađanje dvojice izraelskih vojnika što su ih 12. srpnja oteli pripadnici Hezbollaha, te na ukidanje blokade koju su Izraelci nametnuli Libanoncima, što je izraelski premijer Ehud Olmert odmah odbio, prenose agencije.

"Treba bezuvjetno osloboditi vojnike otete 12. srpnja. Učinit ću sve što mogu kako bi oni bili oslobođeni", rekao je Annan na konferenciji za novinare održanoj zajedno s izraelskim premijerom Olmertom.

Također je kazao kako je o pitanju otetih vojnika raspravljao "na najvišoj razini" tijekom nedavnog posjeta Libanonu.

"Mislim da bi se blokada koju je Izrael nametnuo Libanoncima trebala ukinuti", rekao je Annan aludirajući na zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu koju je Libanonu nametnula izraelska vojska. "To je važno zbog ekonomskih posljedica blokade, no i zbog jačanja demokratske vlade Libanona, s kojom Izraelci, prema vlastitim riječima, nemaju problema", kazao je.

Premijer Olmert odmah je isključio mogućnost ukidanja blokade, prije nego što se u potpunosti primijeni rezolucija 1701 UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se predviđa razmještaj međunarodnih snaga zajedno s libanonskom vojskom na jugu Libanona duž granice s Izraelom.

"Rezolucija 1701 fiksna je - nije stvar izbora. Ona bi se u svakom slučaju trebala u potpunosti primijeniti", rekao je Olmert.

Jučer se, tijekom posjeta Libanonu, Annan zauzeo za "ukidanje zračne, kopnene i pomorske blokade koja za Libanonce predstavlja poniženje ali i ugrožava njihov suverenitet".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara