Antunović: Hrvatska još nije spremna postati članicom NATO-a

MINISTRICA obrane Željka Antunović rekla je večeras kako Hrvatska još nije spremna postati članicom NATO-a i da stoga nije ni očekivala pozivnicu za učlanjenje na nedavnom sastanku na vrhu zemalja članica NATO u Pragu.

Moramo biti spremni prihvatiti standarde tog saveza kako bismo mogli postati članicom NATO-a u sljedećem krugu proširenja, rekla je ministrica na večerašnjem predavanju na Fakultetu političkih znanosti, osvrnuvši se na pitanja u našoj javnosti je li Hrvatska u Pragu trebala postati članicom NATO-a ili ne.

Ako u tom krugu ne bismo bili potpuno spremni za članstvo, moglo bi se govoriti o neuspjehu naše politike, dodala je ministrica obrane. Ocijenila je kako u NATO ne ulazi samo obrambeni sustav neke države, jer je riječ o savezu zemalja koje njeguju iste vrijednosti demokracije, ljudskih prava, tržišnog gospodarstva i slično.

Ulazak naše zemlje u NATO trebao bi biti rezultat međuresornog rada Vlade i društva u cjelini, rekla je.

Naš ulazak u NATO ovisi o nama, odnosno o tome koliko ćemo moći svoj obrambeni sustav prilagoditi NATO-ovim standardima. Očekuje nas naporan rad u preustroju, osuvremenjenju i pomlađivanju oružanih snaga, rekla je Antunović, naglasivši da će u sljedećem razdoblju Hrvatska morati povećati proračunska ulaganja u obrambeni sustav.

Ministrica je izvijestila i o reformi Ministarstva obrane i Oružanih snaga koja je počela i koja bi trebala hrvatski obrambeni sustav prilagoditi NATO-ovu obrambenom sustavu.

Predavanje je organiziralo Atlantsko vijeće Hrvatske, nevladina udruga koja se zauzima za priključenje Hrvatske euroatlanstskim integracijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara