Associated Press: Papa je lagao, znao je da je čileanski biskup štitio pedofila

Associated Press: Papa je lagao, znao je da je čileanski biskup štitio pedofila
Foto: Getty Images, Screenshot: AP
 
PAPA Franjo primio je 2015. godine pismo žrtve u kojem je detaljno opisano kako je svećenik seksualno zlostavljao djecu dok su drugi članovi crkve u Čileu to ignorirali, što je protivno papinim izjavama, rekli su za AP autor pisma i članovi papinog odbora za žrtve zlostavljanja.
 
"Činjenica da je papa Franjo primio pismo od osam stranica, koje je u posjedu AP-a (Associated Press), protivna je ranijoj papinoj tvrdnji da nijedna žrtva nije istupila protiv zataškavanja zlostavljanja. Također dovodi u pitanje papine izjave da ima 'nula tolerancije za seksualno zlostavljanje i zataškavanje' te da suosjeća sa žrtvama, što je dovelo do najozbiljnije krize njegovog petogodišnjeg papinstva", piše AP.
 
Skandal je eksplodirao prošlog mjeseca tijekom papinog posjeta Čileu, kada je optužio žrtve pedofilije u crkvi za klevetu, a zatim se ispričao zbog svoje izjave. Papa je obranio biskupa Juana Barrosa, kojeg su žrtve optužile da je znao za zlostavljanje koje je počinio svećenik Fernando Karadima, ali ga je ignorirao.
 
 
 
"Žrtve nisu istupile"
 
Na povratku s puta u Južnu Ameriku papa Franjo je za AP izjavio: "Vi mi uz dobru volju govorite da postoje žrtve, ali ja ih nisam vidio, jer nisu istupile."
 
"Međutim, članovi papinog Odbora za zaštitu maloljetnika tvrde da su u travnju 2015. poslali delegaciju u Rim da bi predala pismo o Barrosu papi u ruke. Juan Carlos Cruz u pismu je detaljno opisao kako ga je svećenik 'ljubio i dirao, što su Barros i ostali vidjeli, ali nisu učinili ništa kako bi ga spriječili'", piše AP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Četvero članova odbora sastalo se s glavnim papinim savjetnikom za zlostavljanje, kardinalom Seanom O'Malleyjem, objasnili su mu prigovor protiv papinog imenovanja Barrosa za biskupa u južnom Čileu te predali pismo žrtve.
 
"Rekao je da je predao pismo papi"
 
"Uvjeravao nas je da će predati pismo papi i reći mu za naše brige", izjavila je za AP bivša članica papinog odbora Marie Collins te dodala: "Kasnije nam je rekao da je tako postupio." Cruz, koji sada živi i radi u Philadelphiji, čuo je istu vijest kasnije te godine.
 
"Kardinal O'Malley me nazvao nakon papinog posjeta Philadelphiji i između ostalog rekao da je predao moje pismo papi, u njegove ruke", izjavio je Cruz u razgovoru u nedjelju. Vatikan i O'Malley nisu odgovarali na brojne zahtjeve za komentarima, piše AP.
 
Cruz je AP-u pokazao pismo, a Collins i fotografiju na kojoj daje pismo kardinalu nakon objave papine izjave da nijedna žrtva zlostavljanja nije istupila protiv Barrosa.
 
"Umoran sam od borbe, plača i patnje"
 
"Sveti Oče, pišem ti ovo pismo jer sam umoran od borbe, plača i patnje", napisao je Cruz u pismu na španjolskom jeziku. "Za našu priču svi dobro znaju i ne treba je ponavljati, osim da tebi kažem za stravu koju sam proživio zbog zlostavljanja i kako sam se htio ubiti."
 
"Sveti Oče, pretrpjeli smo nevjerojatnu bol i patnju seksualnog i psihološkog zlostavljanja, ali užasno ponašanje naših svećenika prema nama zamalo je još gore. Najgore je bilo kad smo bili u Karadiminoj sobi i Juan Barros ga je ljubio, ili bi gledao dok nas Karadima dira te ga nagovarao da nas ljubi. Juan Barros je zataškao sve što vam pišem", napisao je Cruz u pismu iz 2015.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara