POTPIŠITE PETICIJU Tražite slobodu za Huanita

POTPIŠITE PETICIJU Tražite slobodu za Huanita

Foto: Dino Anin/Pixsell, Index

HUANITO LUKSETIĆ nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer je sadio marihuanu kako bi si olakšao bolove uzrokovane multiplom sklerozom. Vijeće riječkog Općinskog suda osudilo ga je jer smatra da je uzgajao preveliku količinu konoplje samo za osobnu uporabu.

Index je stoga pokrenuo peticiju kojom apelira na sudove koji će donositi konačnu pravomoćnu presudu za Huanita Luksetića da dobro razmotre sve činjenice u ovom slučaju i puste Huanita na slobodu kako bi se dalje mogao liječiti.

>> PETICIJU MOŽETE POTPISATI OVDJE


Podsjetimo, Huanito je 2014. prijavljen zbog uzgoja 11 biljaka marihuane, zbog čega je i osuđen na drakonsku kaznu od dvije godine zatvora, daleko više nego opasni kriminalci, ubojice i silovatelji. Sjetimo se slučaja Tome Horvatinčića koji je oslobođen optužbe za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje Talijana. Tu je još niz presuda u kojima su pedofili dobili manje od godinu dana zatvora.

>> Majka Zlata: Sud je mog teško bolesnog sina osudio na smrt

>> Huanito mora u zatvor, a Horvatinčić i svećenik koji je silovao dječaka ne moraju

>>Zašto je u Hrvatskoj tako teško doći do medicinskog kanabisa?

>>Kako su marihuanu regulirale pametne zemlje, a kako Hrvatska?

>>INDEXOV APEL Predsjednice, pomilujte Huanita prije nego završi kao teški invalid

>>Što su istine, a što mitovi o djelovanju marihuane?

Kažnjen iako je dokazao da mu pomaže kod bolesti koja mu je uzrokovala 80 posto oštećenja

Kao što znamo, Huanitu je kazna dodijeljena unatoč tome što je dokazao da mu marihuana pomaže ublažiti simptome multiple skleroze koja je kod njega uzrokovala oštećenja od oko 80 posto, te unatoč tome što je do 2014. u Hrvatskoj bilo nemoguće nabaviti medicinski kanabis i što nikada nije dokazano da je ikome prodao ili poklonio ijedan gram.

Ovakva drakonska kazna mnoge je šokirala. Huanito, koji je u javnosti poznat kao simbol borbe za legalizaciju medicinske marihuane, a koja oboljelima od multiple skleroze i karcinoma olakšava bolove, tako je završio kažnjen.

Huanitova majka Zlata u razgovoru za Index rekla je kako razmišlja o pisanju pisma predsjednici Hrvatske koja bi mogla pomilovati teško bolesnog čovjeka i spasiti ga od odlaska u zatvor.

"Nakon presude postao je drugi čovjek. Oronuo je gotovo kao starac. Nema volje govoriti, a simptomi bolesti su mu se pojačali. Stoga nastoji što manje razmišljati o situaciji u kojoj se našao. Ulja za liječenje više nema, sve su mu oduzeli. Njegovo psihofizičko stanje je nula. Što bi mu se moglo dogoditi ako ode u zatvor na dvije godine, ne želim ni misliti. Najvjerojatnije bi završio u kolicima, a bez ikakve terapije znamo kako završava multipla skleroza", rekla je Zlata Luksetić u razgovoru za Index.

Ističe da u Hrvatskoj ubojice prolaze bez ikakve kazne, šverceri heroina odrađuju društveno koristan rad, sudionici u milijunskim prijevarama gule krumpire, dok njezin sin, koji nikome nije naudio, kojem nije dokazano da je ikada ikome prodao ili darovao makar i jedan gram marihuane, mora u zatvor.

Dobio je dvostruko veću kaznu od minimalne

"Tijekom presude sutkinja je rekla da je za takvo djelo inače predviđena minimalna kazna od godinu dana, a ona mu je ipak dodijelila dvije. Objasnila je da se od 15 kg marihuane može dobiti oko 2 kg ulja, što nije točno, da bi pretpostavila kako Huanitu ne treba toliko, pa je zaključila da je višak namijenio prodaji. Dakle, ona ga je osudila na dvije godine zatvora na temelju pretpostavke. Unatoč olakotnim okolnostima da je teško bolestan i da je nezaposlen, dobio je dvostruko veću kaznu od minimalne. Pa gdje je toj sutkinji pamet? Ima li je uopće?" pita se majka 39-godišnjaka iz Brega kraj Rijeke.

Dr. sc. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinsku marihuanu, kaže da ga je presuda iznenadila te da ona šalje vrlo opasnu poruku.

"Huanito je postao simbolom borbe za legalizaciju medicinske marihuane u Hrvatskoj. On je svojim otporom pokrenuo priču i osvijestio mnoge da to pitanje trebamo riješiti. Presuda bi kod hrvatskih liječnika mogla stvoriti dojam da je medicinska marihuana ponovno ilegalna, čime bismo se mogli vratiti na početak", tumači naš stručnjak s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite.

Kaže da je Huanito 2015. uspio ujediniti sve političke snage – i lijeve i desne, jer nitko nije htio u javnosti stvoriti dojam da se protivi nečemu što pomaže oboljelima od raka, HIV-a, multiple skleroze i sličnih teških bolesti. A to je ionako naša realnost jer tisuće pacijenata već konzumiraju marihuanu.

Čak se i Reiner ranije založio za dekriminalizaciju medicinske marihuane

"Čak se i Željko Reiner iz HDZ-a, koji je tada bio u opoziciji, založio da se medicinska marihuana dekriminalizira. Prije nego što se 2014. pojavio Huanito sa svojim problemima, svi su to pitanje izbjegavali. On ga je svojom borbom za svoja prava zakotrljao. Stvoreno je povjerenstvo i stvari su se konačno počele micati s mjesta. Ovom presudom sada je sve ponovno ugroženo", upozorava Brborović.

Dijana Ivanišević iz Društva multiple skleroze PMŽ-a istaknula je da osobe oboljele od multiple skleroze koriste ulje kanabisa kao terapiju, dok istovremeno, navodi, oboljeli od karcinoma puše kanabis jer im olakšava mučnine i bolove od kemoterapije. Problem je, kaže, što je liječenje ovim uljem izuzetno skupo pa tako oboljeli troše od 3 do 5 tisuća kuna za mjesečnu dozu.

U Hrvatskoj je 2015. godine legaliziran medicinski kanabis pa se tako u ljekarnama mogu kupiti pripravci od kanabisa, međutim nije riječ o ulju, koje pak najviše pomaže oboljelima, rekla nam je Ivanišević. Drugi problem je taj što je u Hrvatskoj teško doći do recepta za takav pripravak pa mnogi odlaze u Sloveniju gdje liječnici izdaju recepte.

A da ulje konoplje pomaže u raznim bolestima, pa tako i kod multiple skleroze od koje boluje Huanito Luksetić, kaže i dr. Brborović.

Kako ulje kanabisa pomaže oboljelima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulje kanabisa oboljelima od MS-a smanjuje grčeve, bol. Nekima daje veću pokretljivost i, kad sve zbrojite, vidite da se oboljelima kvaliteta života povećava. Spoznaje o tome dobio sam i iz istraživanja koje je provela britanska tvrtka koja je proizvela lijek iz ekstrakta kanabisa. Njihov lijek je registriran za multiplu sklerozu i dokazano je da smanjuje grčeve kod oboljelih. EU i SAD su to priznali kao lijek i tu ne pričamo o kanabisu kao drogi, već lijeku.

Hrvatska je 2015. legalizirala medicinski kanabis i donesen je propis da je kanabis legalan za medicinsko liječenje ako ga dobijete u apoteci. U Hrvatskoj imamo samo 2 pripravka od ekstrakta kanabisa - kapi od 2,5 i 5 mg po mililitru i to je, čini se, premalo za sve oboljele. Takvi pripravci koriste samo onima koji tek počinju liječenje medicinskim kanabisom. Međutim, za sve one koji već koriste ulje kanabisa u liječenju, ti su pripravci preslabi. Zato se zalažem za to da omogućujemo bolesnicima nove pripravke", rekao je dr. Brborović za Index.

Brborović kaže da je Huanito bio simbol legalizacije medicinskog kanabisa, a da je sad ispao žrtva.

"Da Huanito nije posegnuo za medijima, danas ne bi imali ni ovaj pripravak od medicinskog kanabisa. On je žrtva koja je sve pokrenula i sad je dobio drakonsku kaznu. Bojim se da će njegov slučaj sad svima poslati poruku da je kanabis i dalje ilegalan. Bojim se i da će liječnici potpuno prestati izdavati recepte, a da ljekarnici više neće naručivati ove lijekove te da će opet sve postati ilegalno. Bojim se društveno-imaginarnog učinka ove presude. Huanito nije čovjek koji je išao za tim da zaradi. On nije kriminalac i zato mi ga je žao jer mu se sve ovo događa", rekao je dr. Brborović za Index.

Razgovarali smo i s Tanjom Malbaša iz Saveza društava multiple skleroze Hrvatske koja nam je rekla da oni bezuvjetno podržavaju kampanju Osudi i mene, koju je pokrenulo Društvo multiple skleroze PGŽ-a.

Sudska vještakinja dokazala da je Huanitu bolje od ulja kanabisa

"Kazna za Huanita Luksetića je apsolutno neprihvatljiva. On nije zaradio ni jedne kune na prodaji marihuane. Njegova namjera nije bila prodavati marihuanu. Pozivamo odgovorne da izrade novi zakon koji bi oboljelima od multiple skleroze, malignih bolesti i ostalih neizlječivih bolesti omogućio uzgajanje konoplje za osobne potrebe", rekla nam je Malbaša.

Ističe kako marihuana pomaže kod simptoma multiple skleroze te olakšava život oboljelima, primjerice kod grčeva ili vrtoglavica, no to je, kaže, prvenstveno simptomatsko liječenje.

"To je utvrdila i vještakinja neurologije dr. Vesna Šerić, koja je tijekom suđenja rastumačila nalaze magnetske rezonance koji su potvrdili da je Huanitova klinička slika puno bolja nego ranije te da mu se stanje promijenilo na bolje.

Konzumiranje marihuane, a da u potpunosti izuzmemo THC, ublažava simptome multiple skleroze posebice kod tremora ili grčeva. Ulje od konoplje ima slično djelovanje kao i marihuana te pacijenta umiruje i smanjuje mu tremor, a isto tako djeluje umirujuće i na psihičkoj bazi", rekla je Malbaša.

Huanito uzgojio 11 biljaka kanabisa

Luksetić je na suđenju tvrdio da je marihuanu uzgajao i koristio isključivo za vlastite potrebe kako bi proizvodio ulje koje mu je značajno poboljšalo stanje i tijek teške bolesti multiple skleroze. U brojnim zemljama koje su liberalizirale i dekriminalizirale kanabis, uzgoj za vlastite potrebe dozvoljen je za 5 do 12 biljaka, a u nekima čak nema ograničenja. Huanito ih je uzgojio 11.

Od 2015. do danas u Hrvatskoj su napravljeni određeni pomaci u dekriminalizaciji marihuane, no oni nisu dovoljni. Pokrenut je uvoz ulja kanabisa iz Kanade, ali u ponudi nedostaje raznovrsnosti.

"Kanadsko ulje napravljeno je za hrvatsko tržište prema našoj narudžbi. Ono je namijenjeno za početnike koji nikada nisu konzumirali marihuanu. No postoje i tzv. iskusni pacijenti koji su razvili određenu toleranciju pa im to ulje nije dovoljno jako. Tolerancija se može razviti već kroz nekoliko mjeseci, što je individualno. Zato bi na tržištu trebao postojati veći izbor preparata. Huanito je definitivno iskusan konzument tako da su mu potrebne veće količine kanabinoida", pojasnio je Brborović.

Brborović je zadovoljan kanadskim uljem, no smatra da je preskupo, kao i marihuana uopće. Uvjeren je da bi se problem cijene, baš kao i veće raznovrsnosti ponude proizvoda s raznim udjelima kanabinoida i raznih jačina, mogao riješiti liberalizacijom tržišta. Naime, u Hrvatskoj je trenutno kontrola uvoza visoko centralizirana.

"Država treba dozvoliti uzgoj kanabisa za vlastitu uporabu"

"Država treba riješiti probleme koje kanabis trenutno čine nedostupnim. Ako ne može, onda bi trebala dozvoliti uzgoj za vlastite potrebe. Mislim da dekriminalizacija marihuane spada u širenje prostora slobode. Zato je jako važno da se kanabis destigmatizira i da se prihvati kao lijek za one stvari za koje dokazano djeluje. Osobno se zalažem za to da liječnici u Hrvatskoj kanabis dožive kao lijek. Bojim se da bi presuda Huanitu to mogla preokrenuti, da bi se liječnici mogli početi brinuti što bi im se moglo dogoditi ako nekome propišu kanabis. Društveni učinak te presude na moje kolege liječnike i na pacijente mogao bi biti da ispadne da je kanabis i dalje ilegalan kao da se pravilnik u međuvremenu nije promijenio, kao da smo ponovno u 2014. Nisam sretan ni zbog Huanita koji je drag čovjek, koji nije nikakav kriminalac koji se planira bogatiti marihuanom. On samo želi pomoći sebi", negoduje naš stručnjak.

Brojne zemlje, od kojih su neke još 2015. zaostajale za Hrvatskom, do danas su našle razne modele za bolesnike kojima marihuana pomaže. Neke su stvorile zadovoljavajuće mehanizme regulacije za medicinsku marihuanu pa je upitno trebaju li uopće regulirati rekreativnu upotrebu. Druge su generalno toliko liberalne prema kanabisu da ne trebaju zasebno uređivati pitanje medicinskog.

Do 2017. marihuanu su u velikoj mjeri liberalizirale Australija, Bangladeš, Češka, Čile, Indija, Izrael, Jamajka, Južnoafrička Republika, Kanada, Kolumbija, Kambodža, Meksiko, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Austrija, Urugvaj i neke savezne države SAD-a.

>> PETICIJU MOŽETE POTPISATI OVDJE

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara