Apple opet na sudu, sada zbog "Mighty Mousea"

APPLE koji je poznat po svojim revolucionarnim jednostavnim informatičkim izumima zaprimio je još jednu tužbu, koja se ovaj puta odnosi na Appleov Mighty Mouse.

Naime, tvrtka "Man & Machine" podigla je tužbu protiv Applea i medijske kuće CBS zbog povrede autorskih prava. Apple već neko vrijeme korisnicima nudi svoj računalni miš, kojemu je naziv Mighty Mouse, međutim tvrtka "Man & Machine" tvrdi kako miš pod tim nazivom postoji u prodaji pod njihovim imenom još od 2004. godine.

Razlog zašto tvrtka "Man & Machine" i "njihov" miš nisu poznati je taj što je njihov Mighty Mouse isključivo namijenjen laboratorijima i bolnicama zbog svoje otpornosti na kemikalije i vodu. Kako Apple tvrdi, ideja Mighty Mousea začeta je 1942. godine kada je istoimeni animirani film bio prikazivan na CBS-u od kojeg je kasnije Apple otkupio autorska prava za korištenje tog imena.

Prema datumima predaje zahtjeva za patente od strane CBS-a i "Man & Machinea" vrlo je vjerojatno kako je u Američkom uredu za patente i autorska prava (USPTO) došlo do ozbiljne birokratske pogreške. Obje prijave predane za korištenje patenta računalnog miša pod nazivom Mighty Mouse predane su 2007. godine s razmakom od šest mjeseci, međutim sada je na sudu red da opravda ili opovrgne tužbu "Man & Machine-a" o tome jesu li CBS i Apple imali pravo predstaviti informatički dio opreme pod tim nazivom.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara