Apsurd: Student servisi ne prihvaćaju potvrde o statusu studenta preuzete iz sustava e-Građani

Apsurd: Student servisi ne prihvaćaju potvrde o statusu studenta preuzete iz sustava e-Građani

Foto: 123rf

IZGLEDA da većina hrvatskih Student servisa mogućnost preuzimanja potvrde o statusu studenta putem sustava e-Građani nije shvatila ozbiljno.

Originalnu studentsku potvrdu smatraju samo onu podignutu u referadi ili preuzetu iz sustava, koju još dodatno morate ispečatirati u toj istoj referadi. Riječki, splitski i sisački Student servis nove potvrde ne odobrava, zagrebački samo pod iznimnim okolnostima, dok je varaždinski Student servis daleko napredniji - potvrda bilo kakve vrste je nepotrebna. Zanimljivo, Rijeka odobrava potvrde samo ako su pečatirane i potpisane na fakultetu, piše srednja.hr.

Potvrda koja sadrži osnovne matične podatke o studentu, njegovo matično visoko učilište, razinu studija (preddiplomski, diplomski, integrirani studij i sl.), podatke o vrsti studija (stručni ili sveučilišni) kao i akademsku godinu u koju je student upisan, očigledno nije dostatna za splitski, sisački i riječki student servis koji odbijaju primiti potvrdu preuzetu s e-Građana. Kažu kako uvažavaju samo „originalnu“ potvrdu prethodno potpisanu u referadi. Ono što im vjerojatno nije poznato je da se autentičnost potvrde od strane bilo kojeg studenta korisnika mogu provjeriti unosom broja zapisa i kontrolnog broja koji se nalazi na e-zapisu o statusu studenta.

U varaždinskom Student servisu nije potrebna potvrda

Pulski student servis znatno je fleksibilniji od drugih. Njima je kažu, samo bitna potvrda o redovitosti studenta, bilo da se radi o klasičnoj ili potvrdi s e-Građana.

Ipak, u državi imamo i student servis kojem je za pravo na studentski ugovor dovoljna samo iksica.

"Nisu nam potrebne nikakve potvrde. Student nam da na uvid svoju iksicu koju mi provučemo kroz aparat koji ako pokaže da student ostvaruje prava, on može dobiti svoj ugovor", kažu iz varaždinskog Student servisa.

Sustav e-Građani projekt je Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga uspostavljen 2014. godine. Uslugama koje sustav pruža mogu pristupiti samo oni koji su registrirani korisnici i koji su stariji od 15 godina. Osim spornih potvrda o statusu studenta, u sustavu e-Građani dostupne su i druge elektroničke usluge poput: elektronički izvodi iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana, provjera podataka u Registru birača i usluga e-Privremeni upis s kojom možete elektronički zatražiti promjenu mjesta glasovanja u RH i inozemstvu te se elektronički registrirati za glasovanje (osobe bez osobne iskaznice RH), zatražiti elektroničke zapise uvjerenja o prebivalištu, boravištu te vlasništvu cestovnih vozila, informirati se o ocjenama djeteta u školi i mnoge druge usluge koje znatno olakšavaju birokratske poslove institucijama, ali i građanima. Ili bi bar trebalo biti tako. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara