Aralsko jezero, nekad četvrto najveće na Zemlji, gotovo sasvim je nestalo!

Tekst: J.C.
Foto: AFP

ARALSKO jezero, nekad četvrto najveće jezero na planetu, gotovo sasvim je nestalo! Isušenu pustinju u Uzbekistanu koja je nekad bila dio jezera (a kojeg su zbog veličine, velikog broja otoka i obilja života u njemu nazivali i Aralsko more) posjetio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je, kako kaže, šokiran "jednom od najvećih ekoloških katastrofa našeg doba".

Aralsko more s vremenom se isušivalo jer nije dobivalo dovoljno vode od rijeka Amu Darja i Sir Darja, koje ga navodnjavaju. Naime, dobar dio vode koji je nekad završavao u jezeru preusmjeren je prema plantažama pamuka. Za vrijeme Sovjetskog saveza u ovom dijelu središnje Azije nacionalizacijom zemljišta stvorene su mnoge ogromne farme pamuka, koje je trebalo nekako navodnjavati. Sustav kojim se voda dovodila na farme, a koji se dobrim dijelom koristi i danas, bio je loše izgrađen i još lošije održavan, zbog čega se polovica vode gubila i prije nego bi stigla do farmi te je ogromna potrošnja s vremenom izazvala isušivanje.

"Ovo je znak da moramo pod hitno poduzeti potrebne akcije za spašavanje Zemljinih prirodnih resursa. Ostao sam duboko dirnut, potresen, tužan spoznajom da je jedno tako moćno i veliko more samo nestalo", rekao je Ban tijekom svoga posjeta. Glavni tajnik UN-a svojim očima je svjedočio kako je više od 70 posto Aralskog jezera isušeno.

"Ovo je živo svjedočanstvo što se događa kad zanemarujemo okoliš i uludo trošimo svoje prirodne resurse. Okolišem moramo puno bolje upravljati jer naša je dužnost planet Zemlju ostaviti generacijama koje dolaze nakon nas kako bi one mogle živjeti u boljem svijetu", rekao je Ban Ki-moon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara