Arheolozi misle da su pronašli grad iz grčkih legendi

Arheolozi misle da su pronašli grad iz grčkih legendi
Na slici se ne nalazi grad o kojem se piše u tekstu Screenshot: Youtube

GRČKI arheolozi vjeruju da su iskopali Teneu, davno izgubljeni grad koji se spominje u pričama iz doba legendarnog Trojanskog rata, piše BBC.

Tenea je drevni grad u Grčkoj. Legenda kaže kako je osnovan neposredno nakon Trojanskog rata i da su ga podigli trojanski zarobljenici kojima je Agamemnon dozvolio da sagrade vlastiti grad.  No malo se zna o stvarnom nastanku grada.

Do sada nisu znali gdje se točno nalazi

Arheolozi su samo pretpostavljali gdje bi se mogla nalaziti lokacija drevnog grada, ali nisu imali nikakvih materijalnih dokaza koji bi to mogli potvrdili. Do sada.

Osim što su na lokalitetu pronašli kuće, nakit, kovanice i grobna mjesta, znanstvenici su datiranjem utvrdili da su nalazi stari više od 2000 godina tj. da su iz 4. stoljeća prije Krista.

Mada su s iskapanjima u okolici sela Chiliomodi krenuli još 2013. godine, tek su tijekom radova u rujnu i listopadu ove godine naišli na prve konkretne dokaze koji potvrđuju da se vjerojatno radi o drevnom gradu Tenei.

Kovanice namijenjene za zagrobni život

Arheolozi su tada iskopali pažljivo izgrađene zidove te podove od gline, kamena i mramora. Otkriveno je oko 200 rijetkih kovanica, uključujući i one koje su bile namijenjene za putovanje u zagrobni život.

Pronađeno je sedam grobnica, uključujući jednu u kojoj su bila tijela žene i djeteta. U grobnicama su pronađene vaze i raznovrstan nakit.

Arheologinja Elena Korka smatra kako otkrića sugeriraju da su građani Tenee bili "iznimno bogati".

Razmišljali su na svoj način

"Grad je imao osebujnu lončariju na kojoj se primjećuje utjecaj s Istoka. Stanovnici Tenee očigledno su održavali kontakte s Istokom i Zapadom. Razmišljali su na svoj način i, u nekoj određenoj mjeri, kreirali vlastitu politiku“, rekla je arheologinja i objasnila kako je grad bio smješten na ključnoj trgovinskoj ruti između tadašnjih utjecajnih gradova, Korinta i Argosa, na sjevernom Peloponezu.

Arheolozi smatraju da je grad doživio svoj najveći uspon za vrijeme rimskog doba, a da su ga stanovnici napustili negdje u 4. stoljeću poslije Krista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara