Arhitekti razotkrili Bandića i HDZ: Sad je GUP još gori, drastično mijenja grad

Arhitekti razotkrili Bandića i HDZ: Sad je GUP još gori, drastično mijenja grad
Foto: Index/Google Street View, Pixsell/Luka Stanzl

ARHITEKTI iz Društva arhitekata Zagreb oglasili su se na svojim web stranicama objavom u kojoj razotkrivaju što se zapravo događa s hrpom amandmana koje su na mnogima sporan prijedlog GUP-a podnijeli HDZ i Bandić.

>> UŽIVO Već prekinuta rasprava o zagrebačkom GUP-u, Bandić podnio hrpu amandmana

Njihovo tumačenje prenosimo u cijelosti.

Arhitekti: U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument

"Zastupnici Skupštine Grada Zagreba danas 6.2.2020. godine, neposredno pred sjednicu Skupštine grada Zagreba, podnijeli su cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. Konačni broj predloženih amandmana je 91. Tako se nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ikojeg plana u Hrvatskoj, a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a.

Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini. Amandmanskim izmjenama, gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja.

U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada.

"Nacrtali su novi GUP, još neprihvatljiviji. Drastično se mijenja slika grada"

Posebice je to vidljivo na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu. Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju.

Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50%. To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već dana osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena.

DAZ, zajedno s ostalim strukovnim organizacijama radi na detaljnoj analizi svih amandmana te  priprema svoj sveukupni stav, ali prema prvim utiscima, jasno je kako se amandmanima drastično mijenja slika grada.

Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontroverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara