Assad odbija primirje i pregovore o odlasku

Assad odbija primirje i pregovore o odlasku

Foto: FAH

SIRIJSKI predsjednik Bashar al-Assad odbio je bilo kakvo primirje u području Wadi Baradi koji Damask opskrbljuje vodom i opetovao kako ne želi da njegov odlazak bude na dnevnom redu pregovora najavljenih za kraj siječnja u Kazahstanu.

Pošto su u cijelosti oslobodile Alep, vladine snage i libanonski šijitski Hezbollah vode ofenzivu kako bi potisnuli pobunjenike iz grada Wadi Barade, 15 km od Damaska i tako ponovo uspostavili kontrolu nad glavnim izvorima vode kojom se opskrbljuje prijestolnica.

Ugrožavaju primirje


Nastavak tih borbi ugrožava primirje kojega su pokrovitelji Rusija i Turska i koje je stupilo na snagu 30. prosinca, a trebalo bi biti uvod u mirovne pregovore što se krajem siječnja trebaju održati u Astani.

"Zadaća sirijske vojske je osloboditi taj sektor kako teroristi ne bi mogli vodom kao oružjem uništavati prijestolnicu", rekao je Assad u razgovoru za francuska glasila.

Primirje je, rekao je, "narušeno jer su teroristi zauzeli glavni izvor vode za Damask, zbog čega je više od pet milijuna civila već tri tjedna bez vode".

Sektor gdje se vode borbe ne sudjeluje u primirju

"Primirje ne uključuje ni skupinu Islamsku državu (IS), ni Frontu al Nusru, a sektor (Wadi Barada) gdje se vode borbe za njegovo oslobađanje, u rukama je Al Nusre", opetovao je Assad. "Dakle, ona ne sudjeluje u primirju", ocijenio je.

Fronta al Nusra se preimenovala u Fattah al Sham nakon što se distancirala od mreže al Qaede.

Odbija pregovore o odlasku


Osnažen pobjedom u Alepu koju je 22. prosinca izvojevao uz pomoć Rusa i Iranaca, Assad je odbio mogućnost da se u Astani pregovara o njegovu odlasku koji oporba traži od samog početka pobune 2011.

"Voljni smo razgovarati o svemu", rekao je. Ali "moj položaj određuje ustav, a on sasvim jasno kaže kako se bira i smjenjuje predsjednik", dodao je.

"Dakle, ako žele (oporba) razgovarati o tome, moraju razgovarati o ustavu, a on ne pripada ni predsjedniku, ni vladi, ni oporbi, nego sirijskom narodu i za to je nužan referendum", istaknuo je.

Pregovori u Astani trebaju zaustaviti građanski rat u Siriji u kojemu je od 2011. izginulo više od 310.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara