Audi kažnjen s 800 milijuna eura zbog lažnih podataka o ispušnim plinovima

Audi kažnjen s 800 milijuna eura zbog lažnih podataka o ispušnim plinovima
Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

DRŽAVNO odvjetništvo u Münchenu odredilo je poznatoj automobilskoj kompaniji Audi novčanu kaznu u visini od 800 milijuna eura zbog kršenja zakona vezanog uz manipuliranje ispušnim plinovima u dizelskim motorima svojih automobila, objavio je danas koncern Volkswagen.

"Audi prihvaća odgovornost i spreman je platiti kaznu", priopćeno je iz koncerna u čijem sklopu se Audi nalazi.

Državno odvjetništvo je kaznu odredilo zbog iznošenja lažnih podataka u vezi s ispušnim plinovima kod automobila na dizelski pogon, odnosno zbog "odstupanja od navedenih specifikacija".

Audi osjetno smanjio financijsku prognozu za tekuću godinu

Time je okončan prekršajni postupak protiv automobilske kompanije iz Ingolstadta, ali ne i kazneni postupak protiv nekoliko osoba umiješanih u aferu oko manipuliranja podacima o količini štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Predmet istrage bili su motori na dizelski pogon koji je razvio Volkswagen i u koje je bio ugrađen softver koji je trebao prikazati nižu razinu štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Koncern Volkswagen je prošlog ljeta već platio milijardu eura kazne zbog slične manipulacije oko ispušnih plinova, odnosno štetnih tvari u vozilima marke Volkswagen.

Odmah nakon objavljene visine kazne, Audi je, kako je priopćeno, osjetno smanjio financijsku prognozu za tekuću godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara