Australci žele legalizirati istospolne brakove

Australci žele legalizirati istospolne brakove

Foto: Gulliver Getty

VEĆINA Australaca podupire ideju da njihova zemlja postane 26. država svijeta koja će legalizirati istospolni brak, pokazalo je istraživanje provedeno na nacionalnoj razini, dok je australski premijer Malcolm Turnbull u svojoj prvoj reakciji obećao legalizaciju istospolnog braka do kraja ove godine.

"Oni su izglasali 'da' za poštenje, za privrženost, za ljubav", kazao je australski premijer u televizijskom obraćanju na nacionalnoj televiziji nakon objave rezultata ispitivanja koje je proveo australski ured za statistiku.

Više od dvije trećine u ispitivanju

"Moramo poštovati glas naroda... Pitali smo ih za mišljenje i oni su nam ga dali. Ono je nedvosmisleno i ono je većinsko", kazao je premijer.

On je istaknuo kako je posao vlade "da to i ostvari" te je ponovio ranije obećanje da će odgovarajući zakon biti usvojen u parlamentu "prije Božića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od dvije trećine od ukupno 16 milijuna australskih birača sudjelovalo je u ispitivanju. Kako je objavio australski statistički ured, 61,6 posto glasača izjasnilo se za legalizaciju istospolnog braka, dok je 38,4 posto bilo protiv.

Legaliziran do Božića?


Iako ispitivanje nije zakonski obvezujuće, vlada se obvezala da će njegove rezultate ugraditi u zakon o istospolnom braku koji bi mogao biti legaliziran do Božića.

Sudjelovanje u ispitivanju, koje je provedeno poštom, nije bilo obvezatno, za razliku od sudjelovanja na izborima u kojima se nesudjelovanje kažnjava.

Prošlog je tjedna statistički ured ocijenio da je više od 12,3 milijuna ljudi ili 77 posto birača sudjelovalo u ispitivanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara