Australija čeka spas, najavili obilne pljuskove

Australija čeka spas, najavili obilne pljuskove
Twitter: NSW RFS/ Foto: Epa

PREMA najnovijoj meteorološkoj prognozi, australske savezne države Novi Južni Wales (NSW) i Victoriju trebali bi ovoga tjedna zadesiti obilni pljuskovi.

Australski meteorološki zavod objavio je prognozu koja za narednih sedam dana predviđa obilne kiše na gotovo cijelom području NSW-a.

"Ako se ova prognoza obistini, to će biti kao da su se ostvarile sve naše želje za Božić, rođendane, zaruke, obljetnice, vjenčanja i mature. Prekrižimo prste“, napisala je na Twitteru Državna vatrogasna služba.

Kiša već danas

Već danas se očekuju kiše na središnjoj i sjevernoj obali Australije. Jači pljuskovi predviđeni su za četvrtak kada se na većem dijelu Novog Južnog Walesa očekuju značajne oborine. Na nekim područjima južne obale predviđa se i do 25 mm kiše, piše Daily Mail.

Sydney u četvrtak i petak čekaju najznačajniji pljuskovi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Koliko god da je ta vijest za mnoge ohrabrujuća, meteorolozi ipak upozoravaju da bi ovako obilna kiša mogla uzrokovati klizišta.

Opasnost od klizišta

"Čeka nas nekoliko dana zaredom pljuskova i grmljavina. To nas naravno sve veseli, ali su s time povezane i neke dodatne opasnosti. Naime, tlo je dosta opustošeno požarima i moguća je pojava klizišta“, rekla je meteorologinja Gabrielle Woodhouse.

Očekuje se da će kišno razdoblje na nekim područjima Australije trajati sve do subote.

Unatoč tom predahu, temperature će se i dalje kretati oko 30°C.

"Požari nisu gotovi i neće se u potpunosti ugasiti sve do dugotrajnijeg kišnog razdoblja za koje meteorološki ured predviđa tek u kasnijem periodu", rekao je danas premijer Daniel Andrews.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara